perjantai 14. huhtikuuta 2017

Päivä Luonnonkaunis-messuilla ja karvas läksy ekopesuainemerkistä

Vuotuisat Luonnonkosmetiikkamessut järjestettiin viime viikonloppuna Messukeskuksen Talvipuutarhassa. Järjestäjänä on Pro Luonnonkosmetiikka ry ja tapahtuma laajenee vuosi vuodelta. Messuilla on aina hyviä luentoja ja tällä kertaa en päässyt paikalle lauantaina mutta sunnuntaina lähdin intoa puhkuen messuilemaan. Sunnuntain luennoista osallistuin hormonihäiritsijät kosmetiikassa-luennolle ja se oli erittäin hyvä. Asiaa ja hyvin tärkeää sellaista, tuli niin paljon että teen luennosta oman postauksen. Sertifioitua luononkosmetiikkaa käyttävien ei tarvitse niinkään huolehtia hormonihäiritsijöistä kosmetiikassa, mutta niitä saa ympäristöstäkin ja kaapissa voi olla vielä vanhoja tavanomaisen kosmetiikan tuotteita tai kynsilakkoja ja useat kynsilakkamerkit sisältävät niitä.

Esillä oli sertifioitua luonnonkosmetiikkaa ja Flow, jolla ei ole sertifikaattia. Lienee poikkeus suomalaisuuden vuoksi.


Tässä näkymä heti saapumisen aikaan kello 11 jälkeen. 

Etukäteen katsoin messuilta merkit, jotka varmasti tulevat olemaan paikalla:

Algamaris * Aloree * Anumati Naturals * Argital * Avril * Ben & Anna * Biosolis * Born to Bio * Cultivator’s * Dabba * Dermosil Nature * Dr. Hauschka * Eco by Sonya * Ekopharma Helsinki * Esse Probiotic Skincare * Farfalla * Florame * Helixium by Skinature * Karethic * Khadi * Kivvi * Lavera * Madara * Marius Fabre * Mellis * Mia Höytö Cosmetics * Mossa * NAFHA * Naturativ * Phyt’s * Radico * Sante * Skin Blossom * Sophie la Girafe * Terre d’OC * Unique Haircre * Urtekram * ZAO Make up * Zuii Organic

Oma kiinnostuksen kohteeni johon päätin tällä kertaa keskittyä oli värikosmetiikka. Itselläni on vielä huulituotteita, ripsari ja eye liner tavallisen kosmetiikan puolelta. Toki on luonnonkosmetiikan huulipunia ja -kyniä, mutta olisi hyvä saada kaikki vaihdettua luonnollisiin. Ripsari on jäänyt tavanomaiseksi kirvely-tai pysyyvyysongelman vuoksi ja huulipunissa on monesti ollut toivomisen varaa kestävyydessä. Toki on jokunen hyvä löytynyt mutta värit ovat minulle tärkeitä ja samoin niiden vaihtelu fiiliksen mukaan. Näin ollen lähdin innolla metsästämään näitä tuotteita ja tutustumaan merkkeihin, joita harvemmin näkee muualla ainakaan livenä. Kiinnostavimmat värikosmetiikan edustajat  itselleni olivat Zuii (nykyään tähän sentään voi tutustua siihen ainakin Helsingin Sokoksella ja Ruohonjuuressa), Zao ja Avril.

Zuiin piste löytyikin ensimmäisenä ja juttelin sarjan taustoista ja tuotteista hyvän tovin mutta tarina on niin mahtava että palataan tähän kukkasiin perustuvaan sarjaan vielä uuden postauksen merkeissä.


Kaipaamiani huulipunia löytyi ja monenlaista muuta ihanuutta. Zuiilla pigmentit olivat kohdillaan ja hyviä messutarjouksia. 

Katsokaa miten ihana kukkaisirtopuuteri Zuiilla on:


Välillä joillakin pisteillä oli ruuhkaa ja ajattelin käydä niissä myöhemmin. Olin myös päättänyt etten osta tai sen kummemmin katsele ihonhoitotuotteita, kun kotona on ihan tarpeeksi ja toimivia. No-ei mennyt ihan eikä läheskään suunnitelman mukaan mutta siitä tarkemmin toisella kertaa. Ja koska sitten sorruin näihin ihonhoito-ostoksiin, jotkut pisteet jäivät vierailematta ruuhkan hellitettyäkin, jotta ei vaan tulisi ostettua mitään.

Ihonhoitotuotteista mm. Ekopharma periaatteessa kiinnosti ja vaihdoin edustajan kanssa muutaman sanan. Kuitenkin päätin kiertää paikan loppuun ennen ostoksia ja kiinnostava mustahererukka sensitive siemenöljy sisälsikin appelsiiniöljyä ja sitä kautta linaloolia ja limonenea, joille olen allerginen. Kavovesi olisi kiinnostanut, kokokin oli reilu.


Jotkut paikat jäivät vierailematta myös sen vuoksi että tiesin tuotteiden sisältävän näitä minulle allergiaa aiheuttavia aineita, jos käytän niitä kasvoilla. Linalool ja limonene ovat eteeristen öljyjen komponentteja ja luonnonkosmetiikassa käytetään paljon eteerisiä öljyjä, joten siksi joudun sulkemaan monet sarjat pois käytöstä. Vartalolla voin kyllä käyttää näitä ja käsivoiteessa, mutta sen jälkeen ei kannata koskea silmiin. Kenelläkään ei siis ole syytä hysteriaan näiden aineosien suhteen. Ne tulevat eteeristen öljyjen kylkiäisenä mutta kuitenkin valitettavasti kuuluvat kosmetiikan 26 yleisimmän allergeenin joukkoon. Linaloolia ja limonenea on etenkin kaikissa sitrustuotteissa. Olin lapsena allerginen sitrushedelmille mutta se meni ohi. Joskus parikymppisenä tuli uusi kausi etten voinut juoda edes Fantaa ilman kutinaa iholla (ja sinä ei varmasti ole montaa appelsiininatomia jäljellä-enää en edes juo limuja) mutta onneksi sekin meni ohi. Onneksi nykyään voin syödä sitrushedelmiä huoletta, kunhan pesen kädet kuorimisen jälkeen. Tältä pohjalta on luultavasti allergiani lähtenyt ja saan pahoja silmäoireita linaloolista ja limonenesta. Onneksi en kosketusihottumaa tms.


Laveralla oli melkoinen ale kuten kuvasta näkyy. Kaikki -40%. Ostin kynsinauhavoiteen ja kulmakarvamascaran. Molemmat ovat olleet hyviä ja näistäkin voi kirjoittaa enemmän myöhemmin. Messujen suurin kassi tuli Laveran pisteeltä, jossa myytiin Lilly´s Eco kodin siivousaineita. Kaikkien hinnat olivat alle 5€/pullo, jotkut reilustikin alle. Näitä en ole vielä kokeillut ja ostin pyykinpesuaineen joka oli kotoa lähes loppu. Kotona huomasin että tuote sisältää methylisothiazolineonea, joten luonnollisesti olin todella pettynyt. Sama homma toistui astianpesuaineen kanssa! 

Ostin myös sarjasta etikkapohjaisen teepuuöljyllä höystetyn WC:n puhdistusaineen, jossa lukee että se on tiiviste. Pullo on varustettu tippanokalla ja ohjeessa lukee että suihkutetaan pinnoille mutta missä se suihkuteosa on??? Tiiviste myös viittaa siihen että se tulisi laimentaa mutta mitään laimenusohjetta pullossa ei ole. Eco clean rasvan-ja kalkinpoistoaine sisältää etikkaa ja sitruunaruohoa. Yleispuhdistussuihke on taas etikkapohjainen sitrusöljyillä höystettynä.

Tein virheen, kun satuin lukemaan aluksi juuri muutaman incin tuotteista, joissa oli etikkapohja ja eteerisiä öljyjä. En sitten lukenut kaikkia incejä ja sain tällaista allergisoivaa kuraa. Pyykinpesuaineessa ehkä tuo vielä menee koska pyykki huuhdellaan, mutta käsitiskiaineessa methylisothiazoline ei todellakaan ole ok. Ostin tiskiaineen vaikka en tarvinnut sitä, koska ajattelin että vien töihin Ecoverin tiskiaineen, jotta ei tarvitsisi käyttää Fairyä ja altistua kyseiselle aineelle. Nyt siis ojasta allikkoon. Tämä pullo ei ole kovin ekologinen, koska se lentää roskiin tai sitten jos joku haluaa sen niin saa ihan vapaasti. Kaiken lisäksi on tragikoomista että "ekopesuainesarja" käyttää ainesosaa, joka on eräässäkin tutkimuksessa nimetty "Vuoden 2013 hermomyrkyksi" ja se on haitallinen sekä makean- että meriveden eliöstölle. 

Skindeepin sivuilla oli tällaiset varoituskaaviot aineesta. Toki se on laimennettu pieneen pitoisuuteen mutta se on silti olemassa! Allergisointirajoja ja muita käyttörajoituksia on muutettu hyvinkin nopeasti ja EU:n tietyt kiellot aineen suhteen tulivat ennätysnopealla aikataululla, joten itse en halua millään tavalla olla kosketuksessa tähän hermomyrkkyyn. Koskaan ei tiedä jos vaikka ensi viikolla tai ensi kuussa se olisi jo ihan täysin ja kaikkialla kielletty.Tässä siis huomataan että jos purkissa lukee Eco, se ei tarkoita oikeasti sen olevan turvallinen kotikäyttöön. Jos ei tunne merkkiä, on oltava kriittinen sen suhteen. Tiskiaineessakin lukee "luonnonmukainen eteerinen sitruunaöljy, luomu aloe vera". Olen niin vihainen, koska en olettanut Luonnonkosmetiikka ry:n järjestämillä messuilla törmääväni tähän aineeseen! Toki yhdistys ei ehdi valvoa jokaista tuotetta, mutta myyjällä pitäisi olla joku vastuu. Toki itse löin laimin kaikkien incien lukemisen mutta ymäristö oli mikä oli ja ruuhkassa oli hankalaakin lukea pientä tekstiä. Luulen että en jätä tätä tähän vaan laitan valituksen menemään. Lisäksi Laverasta jäi ihan huijauskuva, kun luonnonkosmetiikan messuilla myydään tällaisia aineita.

Olkaa siis varovaisia, jos törmäätte tämän näköisiin pulloihin:


Olen ostanut isompiin tarpeisiin ekopesuaineita Green Dealilta ja hakenut täydennyksiä Ruohonjuuresta ja Ecoverin pyykinpesuainetta S-marketista ja pitäydyn tällä linjalla jatkossa. Kaikkea sitä löytääkin luonnonkosmetiikkamessuilta...
*Edit-huomasin että House of Organics on ottanut sarjaa myyntiin mutta vastuullisesti eli ei myy noita kahta methylisothiazolinea sisältävää tuotetta. Kaikki muut paitsi käsitiskiaine ja pyykinpesuaine ovat kuitenkin ihan ekopesuaineita, ainakin sen mukaan mitä tietoja pulloissa annetaan.

Iloisimpiin aiheisiin paatoksen jälkeen. Zaon pisteellä oli kaikenlaista kivaa värikosmetiikkaa. Ostin muutaman huulipunan, peiteaineen, valovoiteen, peilin ja yhden siveltimen. Kaikissa oli messualea ja se oli toki tervetullutta. On hienoa nähdä nämä tuotteet, kun verkkomyynti värikosmetiikassa on aina niin ja näin. Zaon pakkaukset ovat todella kauniita bambupakkauksia ja kaikkiin voi ostaa täyttöpakkauksen, joten bambupakkausta ei tarvitse ostaa kuin kerran. Joidenkin luomivärienkin täyttöpakkaus on vain puolet bambupakkauksellisesta hinnasta.


Kyllä tässä sielu lepää näitä katsellessa ja aamulla tulee heti hyvä fiilis kun alkaa meikkamaan ja näkee nämä ihastuttavat pakkaukset. Ongelma vaan on tullut siitä että kun ulkokuoret ovat samannäköisiä, oikeaa tuotetta joutuu hieman etsimään.

Urtekramille oli tullut apteekkikosmetiikkasarja. Pakkaukset olivat uudistuneet edukseen apteekkimyyntiä varten. Tämä sarja sisältää myös mustaseljauutetta, lakkaa ja karpaloa.


Kivan näköisiä olivat ja messuhinta oli muistaakseni 6€/pullo, mutta hillitsin itseni ja mietin paljonko minulla on vartalovoiteita, käsivoiteita ja muita tuotteita joita sarja sisälsi, joten en ostanut mitään vaikka mieli teki. Oli kuitenkin mielenkiintoista tehdä tuttavuutta tähän uutuuteen. 

House of Organics oli mielenkiintoinen pysähdyspaikka. Kaikkia monista firman edustamista merkeistä ei ollut esillä mutta Avrililta tarttui mukaan Volyme-ripsiväri ja peiteaine. Ripsari on ollut erittäin miellyttävä tuttavuus ja se vaatii ihan oman postauksensa ripsikuvineen. Esillä oli myös Ecotoolsin siveltimiä ja mitä löysinkään!


Ihana litteä sivellin korostuksiin ja varjostuksiin. Itse käytän highlighteria arkisinkin jos vaan ehdin ja hommasta on tullut paljon hauskempaa tämän ihastuttavan siveltimen myötä! Todellinen löytö.

Muuta pientä mitä tuli ostettua oli ainakin kaksi Santen suht pienikokoista käsisaippuaa 3€/pullo. Vein toisen töihin, jotta ei tarvitse käyttää synteettisiä aineita ja tämä toinen on kotona lähinnä vierasvarana. Nimittäin mieluiten pesen kädet itse tehdyllä saippualla, jota kaapissa on kypsymässä varmaankin vähintään 4 kg vaikka olen antanut niitä kavereille ja sukulaisille. Joka tapauksessa luonnollinen palasaippua on aina ekologisin vaihtoehto käsien pesuun. Ne muut sekalaiset ostokset koostuivat aurinkovoiteesta kesäksi ja Madaralla oli hyaluronihappopitoista kasvovesisuihketta poistoissa 5€/pullo. Ostin kaksi. Kasvovettä kun kuluu aamuin illoin.

Lopuksi poikkesin uudestaan Zuiin pisteelle, jossa oli myynnissä myös Unique-hiustuotteita. Tutkin mielenkiinnosta valikoimaa, kun en ole suuremmin sarjaan perehtynyt. Ostin lakan.

Toki merkkejä oli paljon muitakin mutta oma messupäiväni koostui enimmäkseen näistä. Madaraa ja Mossaa en sen suuremmin katsellut koska olin päättänyt pitäytyä kasvotuotteiden ostamisesta ja kaapeissa on muutenkin enemmän kuin tarpeeksi vartalo- ja käsirasvoja. Lisäksi teen itse kosmetiikkaa. Evolven vallattua valta-aseman ihonhoidossa, mutta kuten aikaisemmin vihjasin, tuli myös iso ostos siltä saralta mutta ihonhoitotuotteita pitää aina käyttää kuitenkin jonkun aikaa ennen kuin niistä pystyy kertomaan onko oikeasti vaikuttanut ja miten.

Kuvista saattaa saada vaikutelman että messuilla ei ollut ihmisiä. Näin ei ollut vaan nappailin paikoista kuvia silloin kun ei ollut ryysistä. Muuten kuvissa olisi vain ihmismassoja ja tuotepisteet jäisivät pimentoon.

Messuista jäi todella kiva fiilis ja leijailin kotiin. Ratikkamatkalla piti hipelöidä kaikkia ihania tuotteita ja olin tosi sfääreissä. Unohdin jopa mennä viereiseen kouluun äänestämään, vaikka oli tarkoitus mennä suoraan sinne ja sitten vasta kotiin. Oli kyllä ihana päivä. Tavoitekin tuli saavutettua ja nyt on luonnonkosmetiikan ripsiväri ja useampi huulipunaväri.

Negatiivisena sivuvaikutuksena oli jonkunaseinen ostokrapula jälkeenpäin, vaikka tiesin että tämä on tapahtuma josta ei selviä 8€:n pääsylipulla-heh...

Onneksi huomasin vasta kotona myöhemmin ekopesuainekatastrofin, joten sain leijailla luonnollisissa tuoksu- ja värimaailman mielikuvissani aikani.

Jos haluat katsoa millaisia luentoja messuilla oli tai messukuvauksen, löydät sen tästä.

Kävitkö messuilla? Jos kävit niin mikä oli oma kohokohtasi?

Hyvää Pääsiäistä kaikille!

Olet tervetullut kommentoimaan alle. Jostakin syystä, en tiedä miksi, luonnonkosmetiikka-aiheiset postaukset keräävät vain harvoja kommentteja ja lähes poikkeuksetta negatiivisia. Muissa postauksissa on aivan eri kommentointityyli. Rakentavaa palautetta saa toki antaa, mutta pysytään hyvässä hengessä.4 kommenttia

 1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Tuntuu, että kuluttajille suunnatuissa pesuaineissa pakkausmerkinnät on todella sekavia ja ei niin hyödyllisiä. Itse kaipaisin usein myös annosteluohjeita ja tietoa pH:sta. Jos haluat kokeilla laimentaa sitä tiivistettä niin jos ei kotoa, niin kaupasta löytyy suihkepulloja. Totta puhuen en kyllä suosittelisi välttämättä suihkepesuaineiden käyttämistä. Työterveyshoitaja kertoi, että niistä olisi hyvä pyrkiä eroon ammattisiivouksessa. Vaikkeivat sinänsä myrkyllisiä olisikaan niin suihkemuodossa niille altistuu kuitenkin enemmän ja pitkällä aikavälillä saattaa herkistyä. Ei tuotakaan pesuainetta ole mikään pakko suihkuttaa. Suihkeen tarkoitushan on levittää pesuaine laajemmalle pinnalle, miksei sitä voisi tehdä muutenkin.

  VastaaPoista
 3. Totta on että merkinnät on sekavia. Juuri tähän ryhmään sertifionti olisi enemmän kuin tarpeellinen. Kosmetiikan ainesosia luen suht sujuvasti mutta pesuainepuoli on vieraampi. Annosteluohje ja pH olisivat myös todella hyvä olla lainsäädännöllisestikin pakkauksessa. Vaikuttahan käyttömäärä ympäristöönkin ja pH muun ohella omaan suojautumiseen. Todella vahvoissa on syövytysmerkki mutta saisi olla lisää infoa.
  Luin wc:n pesuaineesta muualta ohjeen kuin purkin kyljestä ja siellä puhuttiin että ainetta ruiskutetaan ja kun korkin avaa, nokka on suippo ja sopii tuollaiseen ruikkimiseen. Tiiviste puolestaan on varmasti taas markkinointijippo, koska tosiaan missään ei puhuta laimennuksesta ja kuluttaja sitten mieltää tiiviste-sanan niin että tuote on erittäin tehokas.

  VastaaPoista
 4. Vanha postaus, MUTTA Hanna lämmin kiitos tästä!
  Piti huomenna laittaa tytär Ruohonjuureen ostoksille kun Greenscents yleispesuaine on loppu, slut jne koska joku perheessä on "lotrannut".
  Ja tämä merkki olisi ollut ostoslistalla.

  Aineella olsi siivottu pienen puolustuskyvyttömän rakkaan (rescue-kani) asuntoa, tyyppi jonka takia meillä aloitettiin eko-aineiden käyttö.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3