keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Tallinnan luonnonkosmetiikka nopeasti ja tehokkaasti

Kävimme viime viikolla Tallinnassa ja vaikka minulla on luonnonkosmetiikkaa tällä hetkellä mielestäni ihan tarpeeksi, eikä mitään varsinaisesti puutu, oli kuitenkin ikäänkuin "pakollista" kartoittaa naapurimaan tarjontaa ilman että siitä muodostuu koko reissun pääoperaatio. On kuitenkin aina mielenkiintoista tutustua edes pintapuolisesti itselle uusiin merkkeihin ja mahdollisesti tehdä löytöjä, vaikka ei nyt välttämättä tarvitsisikaan mitään erityistä.


Lähtöä edeltävänä yönä oli hirmuinen tuuli, mutta onneksi se oli laantunut aamuun mennessä. Ilma oli kuitenkin varsin usvainen mutta luotin sääennusteeseen, joka ennusti puolipilvistä ja noin kahtakymmentä astetta. Sateen mahdollisuuskin oli hyvin pieni.


Tallinkin Megastar oli niin iso laiva, ettei sitä ihan pikku tuulet hetkauttaisi. Meillä on pariskuntana aina hieman eri aspekteja muihin nähden laivareissuilla, koska itse olin sukelluskouluttajana Punaisella merellä laivoilla yli kolme vuotta ja loppuajan vedin sukelluskeskusta ja maksoin firman kassasta mitä kummallisimpia laivojen osia, jotka minun myös täytyi nähdä ja tietää mitä ne ovat tai niillä tehdään. Samoin jouduin myös osalliseksi vuosittaisiin telakkareissuihin ja kaikkiin mahdollisiin ongelmiin laivojen kanssa. Miehelläni on taas ollut kaksi laivaa ja vieläkin on yksi laiva, jonka on ostanut pohjana ja rakentanut+rakennuttanut loppuun itse. Meillä siis vertaillaan kaiken maailman asioita ja tutkitaan miten hommat toimivat suurilla laivoilla. Rakkaus mereen on säilynyt ja vaikka kyseessä oli tällä reissulla kylmä ja samea meri, on jotenkin aina hyvä fiilis kun on merellä.

Lyhyesti laivareissua kuvaillen oli aika hirveää olla matkalla pahimpaan tai parhaimpaan loma-aikaan, jolloin mm. kahvilaan sai jonottaa lähes puoli tuntia saadakseen aamupalaa.

Tallinnaan saapuessa oli maa märkä mutta ei onneksi satanut. Ilma oli viileä ja mietin että jos kävisi ensimmäistä kertaa Ulemiste-kauppakesuksessa. Bussi numero kaksi menee sinne ja näin ikkunasta että se pysähtyi sataman edessä. Pysäkillä sitten näytti reittiä katsoessa että se menee väärään suuntaan ja toisen suunnan pysäkkiä ei näkynyt. Asia ei ollut niin tärkeä, että siitä olisi tullut otettua selvää. Lähdimme sitten kävelemään keskustaan päin.


Keskustassa Foorumin pienessä kauppakeskuksessa oli Bio4You-luontaistuotekauppa. Melko pienessä kaupassa oli kyllä luonnonkosmetiikkaa, mm. Bohoa. Sen rinnalla oli toinen meikkisarja, josta ei ollut mitään esitettä tai mainintaa, joten jätin sen sikseen. Kaupassa oli joitakin meille tuttuja sarjoja, esim. Nurme ja hinnat olivat halvemmat kuin Suomessa. Tässä kaupassa incien tuntemus oli kaiken A ja O. Sertifioituja sarjoja ei juurikaan löytynyt ja oli paljon kosmetiikkaa, joka ei saisi sertifikaattia. Koska niin mieletön määrä incien lukemista ei tuntunut kovin järjelliseltä touhulta, niin kaikkeen ei mitenkään voinut keskittyä. Jotkut sarjat myös sisälsivät sanan parfum ja kun ei ollut sertifikaattia, ei voinut tietää onko hajuste luonnollista vai ei. Ostin miehelle vihreää savea sisältävän hilseshampoon (on kuulemma hyvä) ja itselleni Nurmen magnesiumöljyn, joka maksoi hieman yli 5€, kun Suomessa samasta saa pulittaa lähes 10€ lisää. Lisäksi kiinnitin huomiota Nurmen suolasaippuaan. En hinnan vuoksi, joka oli n. 5€ eli hieman edullisempi kuin Suomessa. On pitänyt tehdä itse suolasaippuaa mutta risiiniöljy puuttuu ja kuitenkin sitten kun sen saa tehtyä, saippuan tulee kypsyä vielä neljä viikkoa. Ajattelin tähän väliin kokeilla siis valmista suolasaippuaa, koska Nurmen suolasaippuan inci oli niin kummallinen, etten ymmärtänyt miten niistä aineista saa vaahtoavaa suolasaippuaa.

Inci on oliiviöljy, kookosöljy, vesi, merisuola, citronellan eteerinen öljy, vaaleanpunainen savi. Yleensä suolasaippuasta (tietenkin tekijästä riippuen) usein ainakin n. 80% öljyistä on kookosta ja 5-10% risiniöljyä. Muuten saippua ei vaahtoa, koska suola estää vaahdon muodostumista. Tässä Nurmen saippuassa oli eniten oliiviöljyä ja siksi oli ihan pakko kokeilla mitä tämä on. Kookosöljy on saippuassa hyvin pesevää ja siksi kuivattavaa ja saippuaan lisätään reilumpi ylirasvoittuvuusprosentti eli 10-20% öljyjä, jotka eivät saippuoidu. Saippuan suolapitoisuus paljastui alhaiseksi. Itse tekemäni ovat ihan eri näköisiä ja mureamman näköisiä korkeamman suolapitoisuuden vuoksi. Nurmen saippuan vaahtoamisessa onkin toivomisen varaa vaahtoa muodostavien öljyjen riittämättömän määrän vuoksi. Samoin ylirasvoittuneiden öljyjen pitoisuus on liian pieni ainakin omaan käyttööni, koska se pesi vartalon ihon lähes narskuvaksi ja mielestäni kuivattaa käsiä.  Ehkä hyvä niille, joilla on paksumpi ja rasvoittuvampi iho. Tosin tässä vaiheessa on liian aikaista arvostella saippuaa, koska sen ominaisuudet tulevat esiin vasta hieman pidemmän käytön jälkeen, joten tällä hetkellä ei voi varmuudella sanoa mitään. On hyvä ja kehittävää kokeilla muitakin saippuoita kuin itse tekemiä, mutta parasta on kokea että oma tekemä on parempaa :D Saippua on hajustettu citronellalla ja minulle tulee siitä mieleen aina hyttysten karkoite. Ajattelin että vaan käyttämällä opin eroon mielleyhtymästä (ennen inhosin laventelia mutta kun olen alkanut käyttämään, pidän siitä nykyään kovasti) mutta ei se näytä onnistuvan. Katsotaan kuitenkin jos tämäkin onnistuisi ja palataan saippuaan käyttökokemuksen karttuessa. Saa nähdä mitä siitä vielä kuoriutuu ajan kanssa.

Lisäksi mukaan lähti aloe vera-geeli. Ne ovat Suomessa aivan ylihinnoiteltuja omasta mielestäni. Se on toki helppo tehdä myös itse mutta minulla ei ole säilöntäainetta ja en juuri nyt halua tehdä raaka-ainetilausta, koska en koskaan tyydy niihin muutamaan puuttuvaan vaan sitten tulee tilattua yhtä sun toista. Lisäksi lempikauppani on nyt lomalla. Kun tietää mitä raaka-aineet maksavat normaalille kuluttajille, niin kosmetiikan valmistajille ne ovat todella paljon edullisempia ja en ymmärrä miten kosmetiikanvalmistajat hinnoittelevat tuotteen, josta suurin osa on vettä, yli 100€:n litrahintaan. Usein myös mukana on eteeristä öljyä, jolloin en voi allergian vuoksi käyttää tuotetta kasvoille. Tämä purkki maksoi noin 6€. Jos tekee itse aloegeelin, litra aloeta ja vettä maksaa 2,80€. Säilöntäainekulu on n. 0,07€ ja ksantaanikumi on niin halpaa ettei sille osaa edes laskea hintaa. Tässä siis syy hintamutinaani.

Bio4You:n ostokset tekivät yhteensä 19,85€. Näitä luontaistuotekauppoja on useampi Tallinnassa. Kaupasta kyllä saattaa löytää vaikka mitä kivaa kunhan osaa lukea incejä ja on aikaa runsaasti lukea niitä ja mahdollisesti googlata jos ei jotain tiedä.

Tässä vaiheessa ajateltiin käydä kahvilla mutta osoittautui erittäin haastavaksi löytää miehelle mitään syömistä laktoosittomana. Loppujen lopuksi muutaman kahvilan kiertämisen jälkeen sämpylä, josta juusto kaivettiin pois, sai kelvata. Oltiin jo Kaubamajan kulmilla ja siellä oli Nyxin shop in shop avajaistapahtuma ja melkoinen meno.


 Meikkikoulussa oli todella nuoria, suorastaan lapsia.


Ehkäpä vielä joskus aikojen päästä joku luonnonkosmetiikkamerkki pääsee moiseen hypetykseen nuorten keskuudessa.  Sitä odotellessa ei kannata pidättää hengitystä...

Tuon edestä kaarsin Kaubamajaan ja tiukka kurvi oikealle ja eteeni avautui suurempi luonnonkosmetiikan maailma kun ikinä osasin kuvitellakaan. Edustettuna oli meille tunnettuja ja tuntemattomia merkkejä. Ecocert löytyi kiitettävän monesta brändistä, joten Kaubamaja on ehdottomasti helpoin paikka ostaa luonnonkosmetiikkaa ilman että ostaa tuotteita, jotka sisältävätkin ainesosia jotka eivät kuulu sertifioimiskelpoisen luonnonkosmetiikkaan. Ja shoppailu on helppoa, ei tarvitse lukeja incejä loputtomasti.

 Dr. Hauscha


Natura Siberica kuuluu näihin, joista jokaisen tuotteen inci on luettava. Osalla tuotteista on Ecocert.

 Mossasta en osaa tehdä hintavertailuja, koska en käytä sarjaa jokaisen tuotteen sisältäessä linaloolia.

Novexpertiin on jäänyt tutustumatta Suomessakin.


Seasta löytyi sertifioimatonta ja ei sertifiointikelpoista kosmetiikkaa.


Lumi on suomalaisten suosima tuliaismerkki.

Organic Shopin hinnat ovat muutenkin niin halvat että pienen alen vuoksi en viitsisi kantaa tätä kotiin asti.


Melvitaa oli aika kattavasti ja myös alessa. 


Tätä virolaista sarjaa oli myös Bio4You:ssä mutta en ollut täysin varma kannattaako tätä ostaa vai ei.

John Mastersia oli runsaasti.Floramea oli myös hyvä valikoima. 


Signe Seebild on virolainen sertifioimaton luonnonkosmetiikkasarja. Tuotteet ovat hyvin perus tee-se-itse-kosmetiikkaa, joten en ole ollut kovin innostunut valmikoimasta, vaikka varmasti vartalovoit, kuorinnat ym. ovat monelle mielusia, jotka eivät tee itse kosmetiikkaa. Itse ostin yhden eteerisen öljyn eli yhden suosikkituoksuistani jonka on bergamotti.


Oli hauska yhteensattuma että juuri ratikassa matkalla satamaan luin blogikirjoituksen, jossa yksi löysi Signen dödöistä ensimmäisen toimivan luonnonkosmetiikan dödön. Ostin tästä ruusudödön testiin. Hinta oli 8,90€, kun suomalaisessa verkkokaupassa hinta on 15,90€. Dödö vaikuttaa perushyvältä, ei kuitenkaan parhaimmistolta, mutta tämä on vielä testivaiheessa.


Nurmesta oli hyvä valikoima. Ostin yhden eteerisen öljyn eli mandariinin, jota minulla ei vielä ole. Hinnat olivat noin 2-3€ halvempia kuin Suomessa. Ei suuri säästö mutta kun sopivasti sattui eteen. Nurmen sarjassa ainakin mandariini oli paremman laatuista kuin Signellä.

Urtekram oli mukana tarjonnassa ja kun limen tuoksuinen dödö ei ole sattunut Suomessa eteeni, ostin sen. Voiko dödössä olla ihanampaa tuoksua?

Tämä oli sertifioimaton sarja ja näin laajan tarjonnan keskellä ei jokaiseen inciin jaksa tutustua. Dr. Organic on raflaava nimi mutta ei kerro oikeasti sarjan olevan luonnollinen. Muistan ettei kaikki olleet sertifiointikelpoista. Löysin kuitenkin ensimmäistä kertaa sertifiointikelpoiset meikinpoistoliinat matkalle ilman linaloolia ja limonenea-tuuletus!!! Niiden aineista 70% oli luomua.

 Dr Bonnersia oli ilahduttavan runsas valikoima mutta en tarvinnut mitään. Joskus luultavasti kokeilen vartalovoidetta. Joitakin saippuatuotteita on jo.

Turblissin turvenaamiot ovat suosittuja. Itselläni oli kerran turvenaamio ja homma oli niin sotkuista että tuotteet eivät houkuttaneet.


Weledaa
 Cattierilta oli hyvä valikoima ja ostin valkaisevan hammastahnan. Olen viime aikoina käyttänyt Santen B12-hammastahnaa ja siinä on kiva idea että vitamiini imeytyy limakalvoilta mutta se on mielestäni kellastuttanut hampaita. Ostamani tahna on hyvin miedon makuista. Kaipaisin itse raikastavampaa mutta toiset ovat tyytyväisiä mietoihin makuihin.


Tutun näköinen öljytarjonta.

Suomalainenkin tuotemerkki Egoboost oli edustettuna.

Harvoinpa Eco Cosmeticsia näkee näin paljon. Biosoliksen aurinkovoiteet löytyivät samasta hyllystä. 

Kuvasin merkkejä aika katttavasti mutta en ihan kaikkea. Myyjät varmasti ihmettelivät miksi yksi hullu räpsii kuvia ympäri osastoa. Merkkejä oli niin paljon että mm. seuraaviin kahden kuvan tarjousmerkkeihin en ehtinyt tutustua kunnolla ja enää en oikein edes muista niistä paljoa.


Katsoin netistä tätä sarjaa oman muistini hataruuden vuoksi. Mainostettiin olevan edistyksellinen ja 100% luonnollinen mutta tuotteista löytyi pikavilkaisulla ainakin phenoxyethanol.

 Tällä sarjalla oli Ecocert.


Joik löytyikin sitten meikkien keskeltä.Joik on sarja jossa on osattava incien lukutaito. Näistä minulla on edelliseltä reissulta värillinen huulivoide ja se on ollut ihan kiva.

Tuli napsittua mukaan muutama muukin tuote, esim. pumpulia ja vanutikkuja. Ei siksi että sinä säästäisi vaan koska todella tarvitsin ne ja olisi jo pitänyt ostaa aiemmin. Mukaan lähti myös 60 snt:n spaateli, niitä kun ei aina löydä. Kynsituotteista tuli hieman lisää euroja ostoksiin ja luontaispuolen ostoksiin Kaubamajassa meni alle 50€.


Sorruin suihkugeeliin, muuten kaikki oli ihan tarpeellisia ja hyviä hankintoja. 

Yhteenvetona voi todeta että mikäli ei ole useampaa päivää Tallinnassa ja vaikkapa matkaseuran vuoksi ei voi tai halua käyttää tunteja ja liikkua kosmetiikan perässä ympäri kaupunkia, kannattaa suoraan suunnata Kaubamajaan. Tarjonta on erittäin hyvä ja monia sarjoja on laajemmin kuin Suomessa. Kaubamaja on myös helpoin ostospaikka, koska siellä on sertifioituja sarjoja runsaasti ja ei jää incilukutaidon varaan. Viherpestyä kosmetiikkaa on niin hirveästi.

Lopuksi kävimme Kaubamajan alakerrassa olevassa ruokakaupassa. Siellä olikin mukavasti luontaistuotteita ja ekopesuaineita.


Mikään ei varsinaisesti osunut silmään edullisuuden vuoksi. Tosin näin kun ei ole ottanut asiakseen perehtyä ekopesuaineiden inceihin (ja eihän niissä edes kaikkea kerrota kuten kosmetiikassa), on laatua vaikea arvioida. Ostin hedelmienpesuaineen, joka oli eri merkkistä kuin Suomessa myytävät ja luultavasti myös muutaman euron kalliimpaa, mutta se sattui sopivasti olemaan käsillä ja sitä tarvitsee.

 Ai että! Koska saataisiin ihailla tällaista pakkausdesignia Suomessa?

Virossa on ihanaa kun kukkia on runsaasti myynnissä. Myös hyvälaatuisia ihan ruokakaupassa. 


Ja jotain oli jäänyt yli tai sitten on ostettu hyvissä ajoin ennen sesonkia :D

Kaubamajan yhteydessä Viru-keskuksessa oli myös Natura Siberican hoitola, jonka yhteydessä oli luultavasti kaikki merkin tuotteet eli suorastaan hirmuisesti.

Loppupäivästä oli ihan aurinkoista ja vaeltelimme kaupungilla.


Takaisintulomatkalla iltalaivalla meno oli odotetusti kiivaampaa ja laiva täysi, joten suuntasimme suoraan Economy Lounge:en. Kysyin voiko liput ostaa paikan päältä kun ei tullut etukäteen varattua. Ja hyvä etten varannut, 15€:n etukäteisvarauksen sijasta hinta Siljan kortin omistajalle hinta oli 10€/hlö. Ja tällä rahalla sai pientä purtavaa, kuten vihanneksia, dippiä ja suolapaloja sekä erikoiskahveja ja alkoholittomia virvokkeita. Ympäristö oli mukavan rauhallinen ja matka meni kivasti loungessa.  

Laivalla oli jonkun verran luonnonkosmetiikkaa ja osa Madarasta -20%. Ostin vain Madaran uudehkon Hemp-huulirasvan, joka on ihan loistava. Ja yhden tumman vadelmasuklaalevyn.

Tälläinen reissu tällä kertaa. Ei ollut tarkoitus ostaa juuri mitään ja pysyin melko hyvin tavoitteessa. Ilman suihkugeeliä ja eteerisiä öljyjä olisin voinut elää mutta olivat ne kuitenkin ihan kivoja. Kai sitä joskus saa ostaa jotain turhaketta, mitä ei välttämättä tarvitse? Varsinkin kun ne ovat käyttötavaraa joka tapauksessa. Olen alkanut kiinnittämään paljon huomiota ostoksiini, koska minulla on jo kattava tarjonta luonnonkosmetiikkaa eikä ole mitään järkeä hamstrata sitä. Purkit eivät säily kauaa avoinaisina ja ei ole ekologistakaan ostaa liikaa taloudellisuudesta puhumattakaan.

Itse olisin kaivannut värikosmetiikkaa mutta sitä ei juurikaan ollut tarjolla. Luin että Kaubamajassa olisi ainakin joskus ollut Lily Loloa mutta en ainakaan huomannut. Stockmannilta sitä kuulemma löytyy. Pillekaarista kaupakeskus Solariksesta kuulemma löytyy joitakin meikkejä, mutta tällaisella päiväreissulla en viitsinyt harhailla ympäri kaupunkia ja olisi ollut riski että ne ovat taas sertifiointikelvottomia meikkejä. Suomesta kuitenkin pystyy ajan kanssa etsimään itselle oikeasti tarpeellisia ja sopivia tuotteita.

Toivottavasti postauksesta on jotain apua niille, jotka suunnittelevat reissua Tallinnaan ja haluavat katsastaa luonnonkosmetiikkatarjontaa nopeasti ja tehokkaasti. Täsmäisku Kaubamajaan on ehdottomasti nopein ja todennäköisesti kattavin valikoiman kartoitus.

2 kommenttia

  1. Wau mitkä valikoimat! Suomessa muuten Vegekauppa myy noita Mulieres-pesuaineita, jotka on pahvipakkauksissa. Sisällä tosin on ohut muovipakkaus, tietenkin (itse ostaessani ihastelin vain että wau, kokonaan pahvinen pullo! :D).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä. Huomasin just eilen että myös Hyvinvoinnin Tavaratalo myy sarjaa. Pakkaus on ihastuttava mutta onhan se arvattavissa ettei neste pysyisi pahvin sisällä. Onhan ohut muovi kuitenkin taas vähemmän muovia normipakkaukseen verrattuna. Oliko muuten hyvä tuote?

      Poista

Kiitos kommentistasi <3