lauantai 18. marraskuuta 2017

Kestävää huulipunaa etsimässä, osa 1: Axiology
Huulipunan suhteen ihmiset voi karkeasti jakaa:

1. En käytä
2. Sillon tällöin huulikiilto
3. Kyllä, käytän välillä paria huulipunaani
4. Pidän huulipunista ja käytän niitä usein
5. Huulipuna on elämän suola ja niille voisi kirjoittaa oodeja

Ehkä arvaatkin että kuulun ryhmään 5 ja alakategoriaan "voisin tehdä tuttavuutta lähes kaikkien luonnonkosmetiikan huulipunien kanssa, koska jokainen on yksilö". Ei tarvitse pelästyä-en ole ostamassa kaikkia vaan paino on tutustumisessa eli haluaisin nähdä ja tuntea ne livenä.

Huulipuna ei ole vain väriä huulilla, se on taidetta. Etenkin luonnonkosmetiikan kohdalla, kun ei käytetä muoveja, joilla saa helposti kestävyyttä. Kestävän punan etsintä on ollut missioni jo jonkun aikaa. Luonnonkosmetiikka on valintani, koska en halua syödä muoveja, joita tavallisen kosmetiikan huulipunista kertyisi suuhun.
Miten sitten löytää kestävä puna?

Se on toki ongelma.  Huulipunahifistelijänä olen seurannut aktiivisesti merkkejä ja aina tilaisuuden tullen testannut niitä luonnossa paikan päällä. Virheostokset ovat tulleet lähinnä hieman edullisempien merkkien piiristä, joita ei ole pystynyt testaamaan luonnossa. Alhainen hinta ei kuitenkaan tarkoita sitä että huulipuna olisi huono. Se on tarkoittanut vain sitä, etten ole päässyt testaamaan niitä kuin ostamalla ja kokeilemalla. Edullisimmaista huulipunista on kuitenkin tullut yhdessä virheostojen muodossa kalliimpia, kun ne jäävät käyttämättä. Toki on paras antaa ne eteenpäin niille, jotka niitä voivat käyttää. Mikä ei sovi itselle, voi sopia toiselle.

Millainen on kestävä puna?

Minulle kestävä huulipuna on sellainen, että sitä tarvitsee lisätä vain syömisen jälkeen, mutta väliajat se kestää juomisen ja pysyy nätisti huulilla. Se saattaa hieman hälvetä, mutta kulumisen tulee olla kaunista. Ei niin, että keskelle tulee aukko.

Millaisista punista pidän?

Sellaisista, että ne ovat suurin piirtein mattoja huulilla, puolimatta on ihan hyvä. Täysin matta olisi ihanteeni,  mutta harvemmin saavutettavissa ja saattaa kuivattaa huulia. Kiiltopunat ovat itselläni levinneet helpoiten, etenkin hampaisiin. Huulipunan täytyy olla luotettava, jotta voi tuntea olonsa itsevarmaksi, eikä hymyillessä etuhampaat ole täynnä punaisia pilkkuja.

Miten hifisteijä valitsee huulipunansa?

Nettishoppailussa suurella harkinnalla ja vertailulla. Jos puna on ostetava netistä, googlaan käyttökokemuksia, kiinnostava värin kuvia ja YouTube-videoita. Huulipunan ostopäätöksen tekemiseen saattaa mennä tunteja. Jotkut on vain nähtävä paikan päällä, jos se ei ole ylivoimaisen vaikeasti saavutettava tavoite. Kaikista huulipunista ei löydy swatch-kuvia.

Miksi huulipunia tarvitsee useamman?

Kun päivä lähtee käyntiin siitä, että on oikeat värit. Jo hyvin pienenä lapsena itkin matkalla, ettei ollut oikeita vaatteita. Ilmeisesti kyse oli siitä, ettei ollut sopivia vaatteita fiiikseen. Sama teema on toistunut koko elämän. Huulipunia voi olla useampia, koska fiilikset vaihtelevat päivittäin, samoin väriskaala vaihtuu vuodenajoittain.

Miten niin jokainen huulipuna on yksilö?

Ne vain ovat. Heillä on nimet ja persoonat. On mattoja, puolimattoja, kiiltäviä, shimmerisiä, peittäviä, läpikuultavia jne. Koostumus ja levitettävyys sekä tietty kestävyys vaihtelevat. Omalla kohdallani saattaa olla että nään enemmän värejä kuin valtaosa ihmisistä- heh, nuo nettitestit kun ovat niin luotettavia. Ei ole punaista, vaaleanpunaista ja ruskeaa huulipunaa. On punaista oranssiin, ruskeaan, fuchsiaan, pinkkiin, viininpunaiseet jne. taittaen. Ja sama jokaisen päävärin kohdalla. Variaatioita on järjetön määrä.
Viime aikoina olen hurahtanut Axiology-huulipuniin. Ostin ensimmäisen keväällä Stockmannilta. Se kuuluu Crayon-sarjaan ja sarjassa ei ole paljon värivaihtoehtoja (vain 6 eri väriä), mutta koska koostumus vaikutti lupaavan kestävältä, päätin, että ihan varmasti niistä joku sopii minulle. Ja niin löytyi Keen. Keen oli käytössä aluksi eri tuntuinen kuin nykyään. Se on nyt kuivakampi, kuten Stockan näytteiden koostumus oli. Tämä on ehdoton luottohuulipunani. Kestää kaiken paitsi syömisen. Yksi lisäys päivää kohden on oikein hyvä saavutus, joten Keen on ollut ehdottomasti käytetyin punani murretun oranssin sävyttämän värimaailman sopiessa ihoni perussävyihin.

Aika kauan tätä käytinkin ennen seuraavan ostamista. Yksikään sävy ei vaikuttanut täydelliseltä, mutta olihan tilanne katsastettava uudestaan, kun laatu oli niin hyvä. Naturelle tarjosi tuotteeseen pienen alen, niin päädyin tutkimaan Axiologyn crayon-sarjan swatcheja. Googlessa oli aika vähän kuvia, eikä kovin montaa löytynyt YouTube-videoistakaan. Katsoin useampia videoita, koska videon valaistus muuttaa punien sävyjä, joten oli löydettävä linja, jollainen tuleva puna saattaisi olla luonnossa. Näin Valor päätyi minulle ja osoittautui loistavaksi valinnaksi.

Kuitenkin samoihin aikoihin huomasin ulkomailla tuntuvassa alessa Axiologyn normaalisarjan punan. Videoiden perusteella tiesin, että sarjan sisällä koostumukset ja pigmenttisyydet vaihtelivat ja mentiin enemmän arpapelillä. Hyvä valinta kuitenkin tuli!
Olen viikolla kirjoittanut esseetä opiskelujen vuoksi hyvin intensiivisesti, noin 50h maanantaista perjantaihin. Ulkona olen käynyt vain pikaisesti kaupassa, postissa tai apteekissa jos on ollut pakko, kun on ollut niin kiire. Meikkinä on ollut kulmakynä ja huulipuna. Ne kaksi ovat ainoat meikit, joista en voisi luopua. Kotona olen käyttänyt uusia huulipuniani kirjoittaessa esseetä. Ihan hassua-mutta kun ne ovat niin ihania ja ilahduttavat olemassa olollaan ja värimaailmallaan. Muutenhan kirjoitusarki onkin ollut ankeaa. Onneksi tehtävän kesto oli rajattu eikä elämä ole aina tällaista.

Miksi Axiogy sarjana on kiinnostava?

Tuotteet pakataan omaperäisiin, kolmiopakkauksiin käsin ja ne on tehty täysin kierrätyspaperista. Pakkaus tapahtuu paperin alkuperäsaarella Balilla, jossa on naisten omistama kierrätypaperikauppa. Haluttiin antaa paikallisille naisille reilu palkka ja terveelliset työolosuhteet. Merkki on vegaaninen ja se on kirjautunut Petan listalle. Huulipunissa on luomuöljyjä- sekä kasvirasvoja ja eettinen pohja. Merkki lahjoittaa tietyn prosenttiosuuden tuotostaan orangeille, Petalle ja ihmisiin keskittyneille hyväntekeväisyysjärjestöille. Axiology perustuu reiluun korvaukseen raaka-aineesta tuottajille, tuotannon läpinäkyvyyteen, tuotteiden mahdollisimman vähäiseen ympäristövaikutukseen ja punien haitattomuuteen ihmisille. Kyllä-tässä on ideaa!

Koostumuksissa on paljon hoitavia öljyjä.


Lip crayon

Lipstick


Lisäksi punat ovat kauniita ja ylellisiä, kuten kuvista näkyy. Miksi ei arkeen voi lisätä ripausta luksusta Ja kaikki käyttöominaisuudet ovat kohdillaan. Siispä miksi ei?

Swatch-kuvissa käytin vain huulipunaa, en rajauskynää tai edes sivellintä, jotta näkee sävyn sellaisenaan kuin se kiireisenä aamuna tulee olemaan.

Axiology natural organic lipstick Attitude

Koostumukseltaan ei ole hirmu pigmenttinen, mutta muutamalla kerroksella saa kauniin värin. Tuoksu on semmoinen huulipunamainen, jos tiedätte mitä tarkoitan. Kun joku rasva tuoksuu huulipunassa. Koostumus on suhteellisen kestävä, mutta ei samalla tasolla kuin crayoneissa. Punasta tulee hyvin hoitava tunne.
Hylsy avataan painamalla pohjasta. Onneksi huomasin katsomistani videoista mekanismin, jotta sain uuden ostoksen mahdollisimman pian auki, malttamaton kun on 😉
Perinteisempi huulipunaväri kuin crayoneissa. Kuvataan keväiseksi ja kesäiseksi sävyksi. Sitähän tämä on mutta toki sopii jokaisen vuodenaikaan riippuen meikin muista sävyistä. Pinkki, tulppaanimainen kiiltosävy, jossa häivähdys fuchsiaa. Axiology itse kuvaa että tässä on siniseen taittava pohja ja olen samaa mieltä. 

Helppo sävy useille ihonväreille.


Axiology lip crayon Keen

Keen on ensimmäinen Axiology-punani. Valitsin sävyä kauan ja onnistuin. Onhan tämä ollut käytetyin huulipunani kesästä lähtien eli luottopuna. Crayonit ovat erittäin pigmenttisiä.

Kuten mainitsin, koostumus oli ensin notkeampi ja muuttunut kuivemmaksi. Pysyvyys on erittäin hyvä. Kuvassa väri kiiltää, mutta kun se on huulilla pidempään, muuttuu puolimattaiseksi. Alussa tuoksuu appelsiinin eteeriselle öljylle, mutta pidemmässä käytössä tuoksu häviää punasta.

Väri menee todelliseksi hifistelyksi. Lainasin tekstin Naturellen sivuilta ja se on käännetty englannista Axiologyn sivuilta “Erikoinen ja vahva Keen tekee karisman loitsun hymyllesi. Pohjasävyn karamellisoitua greippiä on korostettu läpikuultavalla vesimelonilla – Keen kääntää kaikkien edellekävijöiden päät, aina.” -Axiology

Olen samaa mieltä että se on erikoinen. Vahva se ei mielestäni ole, koska väri ei hyppää silmille. Vaativa olisi mielestäni parempi sana, koska väri ei suinkaan sovi kaikille. Karamellisoitu greippi ja läpikuultava vesimeloni-hih. Itse sanoisin että kyseessä on oranssi pohjaväri, joka taittaa ruskeaan. Käy enemmän järkeen. Täydellinen omalle keltapohjaiselle iholleni, kun hiuksissa on maanläheisiä sävyjä.


Axiology lip crayon Valor
Olen ihan fiiliksissä tästä uudesta huulipunasta. Ne muutamat videot jotka löysin YouTubesta, antoivat punalle hyvin erilaisia värisävyjä. Itse asiassa syykin selvisi, koska väri näyttäytyy hyvin eri tavoin eri valaistuksissa. 

Koostumus on hyvin kosteuttava mutta silti pysyvä. Oletan että tämä kuivuu iän ja käytön myötä kuivempaan koostumukseen, kuten Keen.
Aivan ihana talvisävy. Tätä tosiaan olen käyttänyt kotonakin ihan omaksi piristykseksi. Upea huulipuna! Huonommassa valossa näyttää aika lailla viininpunaiselta, hieman voimakkaammassa valossa ruskeat alasävyt pääsevät oikeuksiinsa. Vahva väri, joka murretun sävyisenä ei hyppää silmille "statement"-sävynä.

Axiologyn huulipunat ovat oman kokemukseni mukaan aivan ihania ja näissä viehättää niin moni asia; eettinen tausta, kestävyys, omaperäiset sävyt ja pakkaukset.


Hinnat ovat 32-34€. Ei halvimmasta päästä, mutta kuten aiemmin kerroin, jotkut virheostokset tulevat kalliimmiksi kuin kerralla hyvään satsaaminen.

Värien valitseminen saattaa olla haasteellista cryoneiden kohdalla, toivottavasti vinkeistä ja kuvista oli hieman apua. Toivottavasti crayon-sarja laajenee. Niitä on niin ihanan helppo käyttääkin kynämäisen muodon vuoksi.

Jatkan tätä "Kestävää huulipunaa etsimässä"-sarjaa hiljalleen, kun teen löytöjä. On jo muutama merkki mistä tiedän että tulen kirjoittamaan, mutta niiden suhteen ei ole kiire. Jatketaan siis toisen kerran tulevaisuudessa, ja kolmannen ja....

Axiologyä Suomessa myy Naturelle ja Stockmann. Stockalta löydät koostumuskategorioittain jaoteltuina mattapunat tästä, (7 kpl) sävyttävä huulivoiteet tästä (6kpl), huulipunat tästä (9 sävyä) ja Crayon huulikynät tästä (6kpl). Mielestäni tuo koostumusjaottelu oli ostamista selkeyttävä, koska tietää koostumuksen ja millaista odottaa.

Mitä huulipuna merkitsee sinulle? Kommenttikenttä on vapaa. Myös vinkeille kestävistä huulipunista.

Stockmannin linkit affiliate-linkkejä, joista mahdollisesti kertyvä tulo käytetään blogisisällön luomiseen.

2 kommenttia

 1. Hyvänvärisiä punia. Mä käytän enemmän huulikiiltoja ja mattapunia. En siis osaa nimetä mitään pitkään kestävää huulipunaa :) tykkään enemmän vaaleista ja nudeista, liian punaisia ja kirkkaita kavahdan. Ostan aika paljon huulimeikkejä mutta kyllästyn aika äkkiä samaan, ei siis ole järkeä ostaa hirmu kalliita vaan halpaa tai semiselektiivistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla huulikiillot jää aika lailla käyttämättä. On jokunen ja värillinen huulirasva, joita voi käyttää jos huulet on kuivat.
   Olen tehnyt aika huolellisia ostoja, kun en halua sitä tilannetta kuin joskus normikosmetiikkaa käyttäessä, että oli ihan liikaa meikkejä. Aika täsmäostoja, kuten just tämän sarjan kohdalla. Vaikka on mulla jo ihan kiva valikoima hyviä huulipunia ja käytän kyllä kaikkia. Paitsi niiden muutaman hutiostoksen suhteen pitäisi tehdä jotain.

   Poista

Kiitos kommentistasi <3