lauantai 22. huhtikuuta 2017

Kosmetiikan hormonihäiritsijät

Luonnonkaunis-messuilla oli sunnuntaina 9.4. luento kosmetiikan hormonihäiritsijöistä. Aihe oli mielenkiintoinen ja sen vuoksi halusin olla jo aikaisin messuilla, jotta ehtii hieman tutustumaan tarjontaan ennen luentoa.



Panelisteina toimivat Sirpa Pietikäinen, joka on EU:n EDC-kemikaalityörymän johtaja, (EDC=endocrine disrupting chemicals) CosmEthics:in toimitusjohtaja Katariina Rantanen ja paneelia johti Kemikaalikoctailin Noora Shingler.



Kirjoitan luennon muistiinpanojeni perusteella niin kuin sen itse ymmärsin ja en ota vastuuta mahdollisista väärinymmärryksistä. Kuitenkin asia on kokonaisuutena ymmärrettävissä, vaikka jotain pieniä virheitä luentomuistiinpanoissani olisikin.

Tavallisessa arjessamme kohtaamme päivittäin noin 800 kemikaalia. Hormonihäiritsijät eivät ole mikään pieni asia yksilö- tai yhteiskunnallisella tasolla, koska Euroopassa kustannusten arvioidaan olevan n. 600 miljoonan euron vuositasoa. Vaikutus ulottuu mm. miesten lisääntymisterveyteen, sikiön kehitykseen, lapsen kehitykseen etenkin kolmen ensimmäisen elinvuoden aikana, mutta erityinen herkkyys jatkuu koko teini-iän.

Pietikäinen kertoi että ensimmäinen tunnettu hormonihäiritsijä oli talidomini. Sehän aiheutti todella hurjia vaikutuksia sikiöihin. Hormonihäiritsijöitä ei missään nimessä kannata aliarvioida, koska vaikutukset ovat pitkäaikaisia ja peruuttamattomia ja hormonihäiritsijät ovat eräs syy monien pitkäaikaisairauksien taustalla, esim. II-tyypin diabeteksen. Nämä kemikaalit myös lisäävät syöpäriskiä.  Koska hormonihäiritsijöille ei tiedetä turvallisusrjaa ja niitä kertyy kosmetiikan lisäksi myös ympäristöstä, ainoa keino on on olla varovainen näiden kemikaalien suhteen niiden kertyessä useasta lähteestä ja vaikutuksen olevan peruuttamaton.

Näiden 800 arkisen kemikaalin lisäksi tuotetaan jatkuvasti uusia kemikaaleja, joiden vaikutusta ei tiedetä.

Lainsäädäntö ei velvoita merkitsemään hormonihäiritsijöitä ja EU:n EDC-työryhmällä onkin tavoitteena saada kemikaaleille merkinnät ja  kriteerit.

Tällä hetkellä EU:ssa on kielletty ftalaatit lasten leluissa. Oma lisäykseni on että lisääntymisterveydelle vaarallisia ftalaatteja on esim. dietyyliheksyylifalaatti (DHEP) ja dibutyylifaaatti (DBP). Lisäksi ainetta esiintyy mm. voiteissa, deodoranteissa, hiustuotteissa ja ripsiväreissä). Hormonihäiritsijän lisäksi aine on liitetty maksasyöpään. Ftalaatit ovat muovien pehmentäjiä ja Sirpa Pietikäinen mainitsikin esimerkin, että jos on ostamassa ruokaa ja se on pakattu hyvin joustavamuoviseen pakettiin, kannattaa katsella toisenlaista pakkausmuotoa.

Markkinat luonnollisesti vastustavat kemikaalikieltoa ja tämän lobbauksen vuoksi kemikaalien kieltäminen on usein erittäin vaikeaa. Vaaditaan riskiperusteisuutta ja näyttöä, mutta koska vaikutukset ovat pitkäaikaisia, suoraa näyttöä on vaikea antaa. Vaikutus saattaa ilmetä vaikka kolmannessa polvessa. Näin näyttö voi perustua vuosien päähän ajankohtaan, kun miehillä on jo rinnat. Osa hormonihäiritsijöistä on jo lailla kielletty mutta kieltoprosessi voi viedä 7-10v. Noora mainitsi esimerkin kun oli kirjoittamassa kirjaa kemikaaleista ja bisfenoli A oli siihen aikaan ihan ok tuttipulloissa, vaikka vaikutti ettei se olisikaan. Viikkoa ennen kun kirja meni painoon, tuli bisfenoli A:sta lopullinen kielto niin se kiellettiin tuttipulloista. Näin joku saattaa olla sallittu ja käytössä, mutta eräänä päivänä aine kielletäänkin lopullisesti, joten varovaisuus on kaiken A ja O. Tällä hetkellä aineelle altistutaan enimmäkseen ruokapakkauksien vuoksi.

Pietikäinen kehoitti kansalaisaktiivisuuteen eli laitamaan hallitukselle viestiä, että haluamme rajat/kiellot/määritykset/pakkausmerkinnät tuotteisiin hormonihäiritsijäaltistuksen vähentämiseksi.



CosmEthics Katariina Rantasen puheenvuorossa tuli julki, kuinka EU-markkinoilla on edelleenkin yli 1600 tuotetta, jotka ovat EU:n Annex II-mustalla listalle eli kemikaaleja, jotka EU:ssa on kielletty. Listalle kuuluu erilaisia toksiineja, hormonihäiritsijöitä, karsinogeenisiä ja mutageenisiä aineita, esimerkkinä synteettinen myski.

CosmEthics on siis puheliapplikaatio, jolla voi skannata tuotteen viivakoodin ja tuloksena voi tulla varoituksia ainesosista tai appiin voi itse asettaa varoituksia. Osa toiminnoista on maksullisia.

Appistä voi etsiä tuotteita:


Tai skannata koodeja kaupassa tai kotona.


Ainesosat löytyvät kätevästi kohdasta "katso tuoteseloste".



Myös Rantanen kokosti varovaisuuden periaatetta, koska jos ei ennakoi, voi olla jo myöhäistä kemikaalitotuuksien muuttuessa jopa viikossa.

Tuotesarjoja mielellään viherpestään, jolloin ne saadaan näyttämään harmittomilta. Tuli esiin, että huulipunissa on usein muoveja ja onkin aika epämiellyttävä ajatus että syömme ne muovit.

Kosmetiikan osuus hormonihäiritsijöille altistumisessa on suuri. Se voi olla 1/3 tai paljon kosmetiikkaa käyttävällä jopa puolet. Loput saadaan ympäristöstä. Tosin ympäristöön voidaan ottaa etäisyyttä (esim. maaliin), mutta kosmetiikka on suoraan iholla. Ympäristöstä hormonihäiritsijöitä löytyy torjunta-aineista, mikrosideista, maaleista ja palontorjunta-aineista.

Puhuttiin myös kosmetiikan nanopartikkeleista. Ne pääsevät mm. keuhkoihin asti, mihin muu kosmetiikka ei muutoin pääsisi ja voi samalla kuljettaa mukanaan muita aineita (alemmas linkitetty lähde kertoo niiden pääsevän myös aivoihin). Nanopartikkeleita löytyy tunnetusti mm. tavanomaisen kosmetiikan aurinkovoiteista, ihovoiteista ja suuhygieniatuotteista. Kirjoittajan huomio: nanomateriaalit olisi lain mukaan ilmoitettava pakkauksessa ja jos aikoo käyttää niitä kosmetiikassa, siitä on ilmoitettava 6 kk etukäteen. Tämä kertoo miten varauksella niihin suhtaudutaan ja mielestäni näyttää siltä että kerätään dataa niiden haittavaikutuksista kieltoa varten. Nanomateriaalit kertyvät myös ympäristöstä virtsan mukana vesistöihin, koska ne ovat liian pienikokoisia partikkeleita suodatettavaksi ja siksi ne päätyvät lautasellemme ruuan mukana.

Hormonihäiritsijöitä verrattiin valokatkaisimeen - kun sitä hipaisee, valot ovat jo päällä. Hormonijärjestelmä on erittäin herkkä ja pieni hipaisu riittää epätasapainoon. Moukarilla tai hipaisulla voi olla täysin sama vaikutus.

Tullilla ei ole resursseja valvoa kaikkia tuotteita ja markkinoille päätyy lasten leluja, vaatteita, huiveja ym. kiellettyjä aneita sisältäviä tuotteita. Vaatteet on tärkeä pestä aina ennen käyttöä. Mm. formaldehydiä voidaan käyttää vaatteiden pitämiseen sileänä.

CosmEthisc:sin tietokannassa jopa 2% tuotteista sisältää EU-markkinoilla kiellettyjä aineita. Ongelmana ovat myös tuoteväärennökset ja halppiskosmetiikka, jonka laatu vaihtelee erittäin.

Sokos käyttää CosmEthics-applikaatiota, jotta voi etsiä asiakkailleen heille sopivia tuotteita ilman ainesosia, joita he haluavat välttää.

Ensimmäinen CosmEthics-sertifioitu kauppa on Jolie (myy vain luonnonkosmetiikkaa) eli valikoimissa ei ole yhtään tuotetta, joka aiheuttaisi varoituksen apissä kemikaalien suhteen. Toistaiseksi Jolie on ollut ainoa hakija mutta tästä saattaa saada osviittaa, että luonnonkosmetiikka on tavanomaista kosmetiikkaa turvallisempaa kemikaalialtistuksen suhteen.

Jo siinä vaiheessa kun aikoo hankkia lapsia, olisi tärkeää kiinnittää huomiota hormonihäiritsijöihin. Erittäin tärkeää niitä on välttää raskauden aikana ja imettäessä. Koska turvallista rajaa ei ole eikä vaikutuksia tiedetä, välttäminen on ensiarvoista. Tiedetään että hormonihäiritsijät vaikuttavat lapsen aivolisäkkeen ja aivojen hermojärjestelmän kehittymiseen. Esimerkkinä oli yksinkertaisesti tyhmyys. Hormonihäiritsijät saattavat aiheuttaa astmaa ja allergiaa koska normaali hormonitoiminta estyy. Diabetes voi olla myöskin seurauksena, koska hormonihäiritsijä ottaa insuliinihormonin paikan eli toimii kuin virus tietokoneessa ja ohjelmisto ei kehity kuten pitäisi.

Muita vaikutuksia mihin hormonihäiritsijät on liitetty, ovat muistisairaudet, lisääntymisongelmat, miesten lisääntynyt rintavuus (estrogeeni) ja miesten siittiöiden määrä on puolittunut viimeisen 20 vuoden aikana.

Lopuksi Pietikäinen kysyi kuinka moni tiesi etukäteen hormonihäiristisijöistä. Istuin toisella rivillä joten en nähnyt paljoakaan ympärilleni, mutta kaikki näkemäni nostivat käden. Pietikäinen yllättyi, koska yleensä aiheesta puhuessa vain noin 5% on kuullut näistä.

Jatkankin siis erittäin mielelläni valitsemallani luonnonkosmetiikan tiellä. Käytän myös noin kuutena päivänä viikossa kynsilakkaa ja viime kuukausina olen ahkerasti selannut kynsilakkojen inci-listoja, joista joitakin on todella vaikea löytää. Alla suositeltavia lakkoja, sekä lakat, jotka sisältävät TPHP:tä eli triphenylphosphatea, joka on hormonihäiritsijä.

Suositeltavat lakat ilman TPHP:tä: (HUOM! Tutkimuksen kohteena oli vain TPHP)

-Luonnonkosmetiikkamerkkien lakat, esim. Avril, Benecos, Boho, Kure Bazaar, Lily Lolo, Logona, Sante
- NCLA (7-free)
- Picture Polish (5-free)
- Color Club (3-free)
- Fun Laquer (5-free)
- Treat Collection (5-free)
- Ruby Wing (4-free)
- Essence (5-free)
- Korres (7-free)
- Priti NYC (5-free)
- CND Vinylux (5-free) ja Creative Play (7-free)

Lakat joissa on hormonihäiritsijöitä: 

- Essie
- Opi
- Nicole by Opi
- China Glaze
- Zoya
- Sally Hansen
- Revlon
- Milani
- Wet N Wild
- Orly
- Spa Ritual
- Maybelline

Arveluttavat formaldehydin vapauttajat:

- Etenkin aluslakat, joissa on formaldehydiä tai niiden vapauttajia. Pitoisuus ilmoitetaan kun se on vähintään 0,05%, mutta tämä tarkoittaa sitä että pienempää pitoisuutta ei ilmoiteta. Vapauttajia löytyy inci-listoista monenlaisesta kosmetiikasta ja pesuaineista nimillä Imidazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea, DMDM Hydantoin, Quaternium-15. 

Formaldehydi vapauttajineen aiheuttaa allergiaa, ärsyttää ihoa, silmiä ja hengitysteitä sekä aiheuttaa syöpää (lisätty karsinogeenien listalle USA:ssa 2011). 


Lisää lukemista: 

Sirpa Pietikäisen haastattelu kemikaaleista tässä ja Kemia-lehden haastattelu tässä.
CosmEthics-kosmetiikan lainavartija tässä ja applikaatiosta tässä.
LÓreal ei luovuta tietokantaansa CosmEthicsille tästä.
Nanomateriaalit häiritsevät imuunipuolustusta tästä. Nanomateriaalit, astma ja allergia tästä.
PHMB yli 300 tuotteessa tästä.











4 kommenttia

  1. Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista! Lisään tähän alle vielä tarkennuksen, että kaikki CND:n lakkausmenetelmät (SHELLAC™-kestolakka sekä kynsilakat VINYLUX™ ja Creative Play™) ovat 7-free.

    Terkuin,
    Petra Wallenius
    CND Suomi

    VastaaPoista
  2. Onko Vinyluxin koostumus muuttunut, kun löysin sen 5-freenä? Googlasin 7-freenä ja 5-freenä nyt kommenttisi ansiosta ja löytyi enemmän 5-free tuloksia?

    VastaaPoista
  3. Todella mielenkiintoinen juttu! :) Mä olen miettinyt melko paljon kynsilakkojen hormonihäiritsijöitä, mutta tietoa niistä on todella vaikea löytää.

    VastaaPoista
  4. Kiva että oli hyödyllistä luettavaa. Ihanaa saada tällaista palautetta että kirjoituksesta on oikeasti hyötyä!I tse olen kahlannut incejä loputtomasti läpi ja joistakin niitä on suunnattoman vaikea löytää. Tietenkin on myös täytynyt oppia mitkä kemikaalit ovat hormonihäiritsijöitä. Luento oli myös mielenkiintoinen ja avasi näkökulmaa pelkästään artikkelien lukemisen sijaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3