lauantai 25. helmikuuta 2017

Rajojen rikkomista ja yllätyksiä lakkamerkistä

Keväinen aurinko saa kaipaamaan kirkkaita värejä. Liian pitkään onkin ollut jo tummia sävyjä ja edellisessä kynsipostauksessa mainitsin että muutosta on tulossa.

Ostin Cesarsshopista parin Ryby Wingsejä eli värit Electric Firefly ja Tumbleweeds. Suunnitelma oli moninainen ja eri yritysten jälkeen lopputulos näytti tältä:


Hyvässä sunnitelmassa oli negative spacea ja akryylimaalausta mutta toteutus oli sitten ihan jotain muuta. Onnistuin aina sössimään jotain, jos ei muuta niin kuivumisvaiheessa ruttasin lakan ja vaikka mitä. Torstait eivät näköjään ole minun kynsipäiviäni. Shimmerinen neonkeltainen oli saatava kynsille ja myös kummallisen vihreää lakkaa, jonka kuvittelin hieman eri väriseksi kun se oli pullossa. Valkoinen Picture Polish vetelee viimeisiä ja oli jo sen verran jankkiintunut, että osa valkoisista kynsistä on lakattu sillä, osa Avrilin French whitella.



Leimaussuunnitelmakin muuttui. Leimasin peukalon ihan suunnitelman mukaan, muille kynsille tuli tekstejä ja hymöitä sekä neonvärisiä niittejä, mutta hups, kun suunnitelma taas muuttuikin :) Leimat varovaisesti pois ja useammalta BC-laatalta ja BP-laatalta keräilin sitten sekalaisen seurakunnan kuvia. 

Näihin kaikkien muutosten kanssa meni niin paljon aikaa, että ihan jo ärsytti katsoa kynsiä. Siksi tämän blogin nimikin on Elämän ihastukset ja vihastukset kun ihastus saattaa kääntyä vihastukseksi tai vaikka päinvastoin. Ja samassa keississä. Vielä nukkumaan mennessä mietin että taidan vaihtaa leimoja mutta jätin ajatuksen sikseen. Ovathan nämä melkoista vaihtelua ja keltaista shimmerlakkaa oli kiva katsella. 

Ruby Wingithän vaihtavat väriä valaistuksen mukaan mutta sellaista efektiä ei käynyt näissä valaistuksissa missä olen ollut. Keltaisesta voi tulla punainen ja vihreästä auringonvalossa ruskea.

Tuloksesta voi olla tasan kahta mieltä: kivat tai karmivat. Ei oikein siltä väliltä. Joka tapauksessa olen tyytyväinen että tuli tehtyä jotain ihan muun tyylistä, kuin koskaan ennen. Ja nyt on keltainen lakka. Ei ainostaan se alekorista kaivettu Mavala decalien värittämiseen, jonka joutuu avaamaan kaksilla pihdeillä.

Tutkiskelin netistä Ruby Wingiä lakkamerkkinä ja katselin sen ainesosia. Sitä mainostettiin myrkyttömänä ja incejä verratessa näytti että se on ainakin 4-free jos ei enemmänkin! Joissain lähteissä näin sen 4-freenä mutta incejä tutkimalla saattaa olla enemmänkin numeroita. Lakka on ympäristöystävällinen ja vegaani, eikä ole testattu eläimillä! Hei-ihan loistavaa.

Se on myös noteerattu julkisuudessa. New York Post on valinnut sen 25 parhaan kauneustuotteen joukkoon innovatiivisena väriä vaihtavana UV-lakkana, joka on "trend-setter". Fashionista on valinnut Ruby Wingin muodikkaimmaksi väriä vaihtavaksi lakkamerkiksi ja Vogue on noteeraanut merkin. Myös Teen Vogue on tehnyt kesäisen artikkelin näistä lakoista sekä useat muut huomattavat tahot ovat puhuneet tästä merkistä. Siitä jopa mainitaan että Mona Lisakin olisi varmasti halunnut tätä kynsilleen. Rihannalta, Britney Spearsilta ja Christina Milianilta on bongattu kynsiltä lakkamerkkiä.

Miten tämä merkki on jäänyt meiltä suomalaisilta niin noteerattomaksi? Ehkä siksi että aurinkoa on vain joskus kesällä ja silloin kokoelmassani on oltava lisää näitä värejä-tosi kivaa nähdä muuttumisefekti!



Kesää siis odotellessa...









perjantai 24. helmikuuta 2017

Une Volyme Liner ripsiväri ja DIY ripsiseerumi

Une Volyme Liner-ripsiväri on kovasti kehuttu Ecocert-ripsiväri. Täytyihän sitä testata, kun vielä ei ole löytynyt sopivaa ripsiväriä luonnonkosmetiikasta.



Ripsivärissä on todella loistava harja, joka on muotoilultaan omalaatuinen ja toimiva.



Ensin lyhyillä harjaksilla harjataan ripsiväriä aivan ripsien tyveen eye liner-vaikutelman aikaansaamiseksi. Sen jälkeen pitkäharjaksisella osalla luodaan volyymi ja pituus ripsiin.

Jo yhdellä kerroksella saa hyvää jälkeä. Omat ripseni ovat todella hennot ja mitättömät. Kahdella kerroksella kasvoilta loistaa jo ripset.




Hentojen ripsien ohella olen perinyt sukuni raskaat yläluomet ja siksi silmien meikkaus on haastavaa. Silmätkin voisivat olla hieman kookkaammat, mutta näillä mennään mitä on saatu. 

Ensi käyttämällä ihastuin tähän ripsiväriin. Sen luvataan kestävän jopa 16 tuntia ja peseytyy pelkällä vedellä pois. 



Aloin kuitenkin huomaamaan ärsytystä silmissä. Ne vuosivat ja tuntuivat epämiellyttäviltä. Kuvaussessioni päättyikin näin:


Noin vartin kuluttua ripsivärin laittamisesta oikea silmä alkoi heti vuotaa ja maskara päätyi aluksi alaluomen eye lineriksi ja siitä kyyneleinä poskille. En saanut kaikkia kuvia otettua loppuun, kun kirvely yltyi niin kovaksi, että oli huuhdeltava silmät. 

Lopputuloksena voi sanoa että todella kiva ja näytävyyttä antava ripsari, jos sinulla on silmät, jotka eivät pienestä ärsyynny. Koska sain itse tästä silmä-ärsytystä ja ripsiväri ei ole vedenkestävä, oli aika epävarma olo jatkuvasti, kun oli tunne ripsivärin leviämisestä. Tutkiskelin ripsiväriä netissä ja joku muukin oli saanut silmä-ärsytystä, joten en sentään ole ainutlaatuinen tapaus. Tietoa oli melko vähän, lähinnä ranskaksi ja ruotsiksi.

Aiemmin olen käyttänyt 38°-tyyppisiä ripsivärejä ja aion jatkaa Idun Minerals Vatn-ripsivärin käyttämistä. Minulle on tärkeää, että voin luottaa siihen ettei ripsiväri juokse pitkin poskia tai ärsytä silmiä. Vaikka Idun Minerals ei ole luonnonkosmetiikkaa, sitä ei ole ainakaan testattu eläimillä, kuten kilpailevia merkkejä. Kaiken lisäksi ripsiväri on muutenkin hyvä ja erottelee ripset tarkasti, vaikka ei yhtä hyvin kuin Volyme liner. Tosin tulos ei ole suoraan verrannollinen, koska ne ovat aika erilaisia.

Jotta saisi hieman vahvemmat ripset, tein ripsiseerumin. Minulla ei vaan iltarutiineissa toimi pumpulitikulla risiiniöljyn levittäminen ripsien tyveen. Se vaan jää ja tämmöinen harjamainen tuote pysyy helpommin rutiineissa. Se on sopivasti kylppärin kaapissa hammasharjan vieressä. Kulmia olen saanut kasvamaan öljyillä, joita on aina yöpöydän laatikossa, eikä tarvitse peiliä, kuten ripsiin. Siksi onkin ollut helppo kasvoöljyä lisätessä levittää öljy myös kulmille.



Törmäsin kahteen reseptiin, jotka olivat:

1 tl risiiniöljyä
2 E-vitamiinikapselia
1 tl kookosöljyä

toinen:

1 tl avocadoöljyä
1 tl arganiaöljyä
1 tl manteliöljyä

Omani tein hieman muunnellen. Risiiniöljy on ikuisuuksia tunnettu ripsien kasvattaja, mutta saattaa pitkässä käytössä aiheuttaa silmä-ärsytystä. Siksi katselinkin ohjetta ripsiseerumiin, koska halusin laimentaa risiiniöljyn. Koostumukseltaan risiiniöljy on mukavan kankea ja ei valu silmin, kuten täysin juoksevat öljyt.

Oma seerumini valmistui niin, että liotin vanhan ripsaripullon puhtaaksi. Siihen menikin pari päivää. Huuhtelin kuumalla vedellä, ravistelin ja toistin useaan kertaan, mutta öljyllä liottaminen näytti olevan tehokkain keino.

Tein sekoituksen aluksi pieneen lasipurkkiin.


Hieman vajaa telusikallinen risiiniöljyä, samoin arganiaöljyä, E-vitamiiniöljyä ja noin puoli tl kookosöljyä. Sitten vain sekoitus ja lavuaarin päällä kaato tyhjään ripsarihylsyyn.



Kaikki tarpeet löytyivät kotoa. Koska teen lähes kaikenlaista kosmetiikkaa, minulla oli myös valmista E-vitamiiniöljyä. Reseptin voi muokata niin, että laittaa mitä kotoa löytyy, periaatteessa kolmea eri öljyä 1 tl jokaista.

Nyt vain odotellaan että ripset kasvavat. Syön päivittäin kynsien kasvattamiseen biotiinia ja teelusikallisen MSM:ää, jonka annosta voisi nostaakin. Mielestäni on auttanut kynsien kannalta, kulmista en tiedä onko vaikutanut öljy vai lisäravinteet tai molemmat. Ripsiin ei ole ollut vaikutusta, mutta eräs ystäväni kertoi että MSM:n syöminen kasvatti selvästi hänen ripsiään.

Mikä on teidän mielestänne paras luonnonkosmetiikan ripsiväri tai ripsien kasvatuskeino?

















tiistai 21. helmikuuta 2017

NCLA-Volyme II

NCLA on viime aikoina ollut kovasti pinnalla. 7-free, eläinkokeeton ja vegaaninen sarja, jossa on monipuolinen värivalikoima ja mahtavat käyttöominaisuudet eli ihan syystä.

Ihastuin Volyme II:n nude-sävyyn, se on niin kivasti terästetty shimmerillä.



Viime aikoina sävyvalikoima kynsilläni on ollut aika tummahkoa. Mustaa, ruskeaa ja harmaata. Kaikki eivät ole päätyneet blogiin ja olisi vielä joku ruskea korkkaamattomanakin. NCLA:n horoskooppilakoissa oma värini eli kauris on myös ruskea, se taitaa jäädä hankkimatta näin runsaan tumman kauden jälkeen. Nude nyt tuli tähän jonkinmoisena vaihteluna, vaikka saman suvun sävyisssä mennään. Jemmassa on kuitenkin uusia kevätvärejä, mm. neonkeltaista ja limeä, joten kohta luultavasti pääsee iloisempiin tunnelmiin auringonkin säännöllisesti jo paistaessa.

Lakka oli miellyttävä käyttää. Kerroksia tuli kolme, jotta sai vapaan kasvun peitettyä. Suti oli todella helppo käyttää ja lakkaus sujui kivuttomasti. Koristelu taas ei. Ei ollut minkäänlaista ideaa. Lopuksi kaivoin kynsikoruni esiin, joita onkin melkoisesti. Nämä joutsenet ovat aivan ihania. Käytin niitä kun meidät vihittiin. 


Nude on niin elegantti väri, että ainoa visio mikä koristeluista oli, oli se että niiden täytyy olla hillityt. Itse lakan shimmerisyys on jo koristeellinen itsessään. Loppujen lopuksi muistin Ciatén joulukalenterilakan Antique Brooch, ihanan ruusukultaisen glitterlakan, jossa on erikokoisia hiutaleita. 

Lopputulos miellytti silmää rauhallisuudessaan. Nude on todella käytännöllinen väri sopien tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. 


Lakkaus on nyt kynsilläni kolmatta päivää eikä sille ole tapahtunut yhtään mitään. Ei edes kärkikulumia, mikä tässä vaiheessa yleensä kuuluisi jo asiaan. Varsinkin kun olen tehnyt paljon asioita, enkä todellakaan säästellyt kynsiä. On se jännä miten kynsilakka jossa on vähemmän haitallisia ainesosia, on kestävämpi kuin sellaiset, joissa niitä on enemmän. Ei voi sanoa muuta kuin että onneksi sarja rantautui Suomeen! Nyt vaan uusia sarjan kesävärejä odottelemaan, tosin saattaa välissä jokunen lisähankinta tulla tästä sarjasta jo olemassa olevista väreistä.

Onko sinulla jo suhde NCLA:han?



lauantai 18. helmikuuta 2017

Alvan luomivärit

Alvan Ecocert-luomiväripigmentit ovat monikäyttöisiä ja luomiväreinä varsin kestäviä.


Tänään esittelyssä on kuusi Alva Green Equinox mineraalipigmenttiä. Sarja on hypoallergeeninen ja se on ilouutinen tällaiselle herkkäsilmäisille, kuten minä. Näissä ei ole säilöntäaineita eikä hajusteita. Pigmentit sisältävät myös hoitavia ainesosia, kuten kamomilla- ja viinirypäleen lehtiuutetta, macademia-, helokki-, ja vehnänalkioöljyä. Ei siis ihme, että Natural Health-lehti on antanut näille arvosanan "highly recommended".

Purkissa tulee tavaraa 2,25g, joka kuulostaa vähältä mutta se ei suinkaan sitä ole. Yksi purkki kestää aktiivikäytössä luultavasti muutaman vuodenkin.

Ensikosketukseni sarjaan oli väri Sparkling Harmony ja huomasin heti sen monikäyttöisyyden mahdollisuudet. Lisään sitä kulmakarvojen korkeimpaan kohtaan highlighteriksi, samoin hoidan sillä kaiken korostuksen eli silmien sisänurkat, nenän, otsan alaosan nenän läheltä ja poskiluut. Tilasin ensimmäisen sävyni viime toukokuussa ja päivittäisessä käytössä huomaa vain purkin kannen kuluneen. Pigmenttiä on vielä purkissa vaikka kuinka.



Koska kyseessä on irtonainen luomiväri napin sijaan, kannattaa noudattaa sääntöä, että ensin meikkaa silmät ja vasta sen jälkeen tekee kasvomeikin. Hirveästi eivät kyllä ole käytössäni varisseet mutta kuten suomalainen sananlasku toteaa, parempi vara kuin vahinko.

Pohjustan luomet primerilla ja jos teen luomivärillä alarajauksen, lisään primeria alaripsien tyveenkin. Varjostamisen helpottamiseksi voi ensin puuteroida tai vaalealla mattaluomivärillä ensin pohjustaa luomen ennen pigmenttien levitystä. Itse teen välillä niin ja välillä taas lisään suoraan primerin päälle. 

Tein  yhden meikin kolmella värillä eli Gaia, May I? ja Sparkiling Harmony.



Valitettavasti en saanut kuviin haluaamaani kontrastia ja värien toistoa, mutta piirsin mihin kohtaan lisäsin mitäkin. Eli tummanruskeaa luomivakoon, persikkaista Maytä liikkuvalle luomelle ja Gaian yläpuolelle tummemman häivytykseen ja silmän sisänurkkaan sekä kulman alle Sparkiling Harmonya. Tämä värikombo toi silmieni vihreyden erityisen hyvin esiin. Joissakin ottamissani kuvissa se oli todella selvä efekti.

Työpäivä alkoi myöhemmin ja aamulla oli aikaa meikata hieman enemmän kun heräsin ennen kellon soittoa. Aluksi meikki näytti liian voimakkaalta, mutta nämä värit hiljalleen mukautuvat ihoon, joten ei kannata säikähtää, jos tulos on aluksi voimakkaan oloinen. Alle puolessa tunnissa tulos on luonnollisempi.

Alaluomen rajasin Gaialla. Siihen ehdottomasti on paras jäykkä, viistopäinen sivellin. Kuvan toinen sivellin on uusi hankintani ja aivan ihana <3 Sillä on tosi kiva tehdä Sparkling Harmonyllä poskipäiden korostus. Tästä väristä pidän korostuksessa, koska siitä tulee lämmintä hehkua, joka sopeutuu hyvin keltapohjaiseen ihooni. Tulos ei ole discopallo vaan hillitty.


Swatchasin värit ranteelle, koska luomivärejä oli enemmän kuin yhteen meikkiin mahtuu ja koska en saanut niitä luomillani kuvattua täydessä loistossa.



Tällä hetkellä Greendealilla on värejä valikoimissaan 24 erilaista, osa shimmerisiä ja osa mattoja. Värejä voi sekoittaa keskenään saaden täysin uuden sävyn ja pigmenttejä voi käyttää myös poskipunana tai taputella huulipunan päälle tuomaan shimmeriä tai toista sävyä. 

Avrilin lakkaswatcheissa käytin pigmenttejä kynsikoristeluissa. Nämä postaukset löydät täältä ja täältä. Pigmentit voi myös sekoittaa kirkkaaseen lakkaan pullossa ja luoda oman uniikin sävyn.

Kasvomeikkinä käytin Alvan BB-voidetta sävyssä Medium brown.

Tässä vielä terveiset ratikkapysäkiltä ihanan keväisen auringon paistaessa! Persikkainen May I? on kyllä oikein kevätväri.


On se vaan ihanaa että on jo kevään tuntua auringon paistaessa kirkkaasti. Ihanaa kevään odotusta!

Osa luomiväreistä saatu Greendealilta.















perjantai 17. helmikuuta 2017

Tatuointikynnet Kat von D:n huulipunien kera ja muut Sephorasta ostetut huulipunat

Temmikuun varasimme Tukholman risteilyn ja risteilimme mieheni kanssa Tukholmaan. Toki omassa mielessäni oli vain Sephora ja onhan toki vanha kaupunkikin kiva, mutta maissa ei ollut hirveästi aikaa. Ei tarvitse arpoa kumpi on prioriteeteissa no 1...

Tämä oli ensimmäinen Sephoran valloitukseni. Asuin 5 vuotta Egyptissä ja reissasin siellä jo aika paljon 2010, enkä ennen ainakaan ollut kuullutkaan liikkeestä, oliko sitä edes silloin Tukholmassa? No nyt sitten alekoodilla risteilyn Siljalla sai A-hytissä 40€:lla, joten hyvillä mielin matkaan.

Biblioteksgatan oli hieman vaikea löytää koko keskustan ollessa remontissa mutta sinnikkäästi vaan päämäärään ja löytyihän se.



Olen aina edukseni kuvissa (HUOM! Kommentti täynnä sarkasmia) ja tämä ei ole poikkeus. Kuljettin tuulen puhaltaessa takaa ja kaikki tukka on mukavasti takaraivolta edessä. Ja aina jos yrittää vääntää jotain hymyn tapaista, siitä tulee irvistys tai joku muu irvokas ilme. Mielikuvissani Sephora on aina ollut ylimaallisen suuri paikka, mutta eipäs ollukaan. Sai siellä kuitenkin muutaman tunnin vierähtämään.

Kat von D oli se suurin juttu jota halusin tutkia. Huulipunat, joiden nimessä on sanat everlasting ja matte, ovat aina kuulostaneet ylimaallisilta. Ja tuotemerkki on cruelty free, joka oli edellytys ostoksilleni. Käytän luonnonkosmetiikkaa kaikille laajoille ihopinnoille, mutta värikosmetiikassa on käytössä myös tavanomaisen kosmetiikan eläinkokeettomia tuotteita väri- ja etenkin kestävyyssyistä sekä koska olen joillekin ainesosille allerginen.. Otin etukäteen selville Sephoran brändejä ja cruelty free-statuksia, mutta silti tein virheen, josta myöhemmin.


Olin Intagramista nähnyt uusia huulipunavärejä ja korostuspaletin, mutta ne tulevat Eurooppaan vasta joskus kesällä. Petyin hieman valikoimaan, koska luulin sen olevan huomattavasti laajempi. Olin myös googlanut huulipunasävyjä, jotka eivät sitten luonnossa osoittautuneet läheskään samoiksi. Loppujen lopuksi ostin huulipunat sävyissä Double Dare ja Beloved. Double Daresta oli jo ostopäätös ihan nettikuvien perusteella.



Lolita-sävy oli aina kiinnostanut mutta se oli liian ruskea ja samaa sävymaailmaa on jo.

Beloved:


Double Dare:




Kyllähän huulipunat ihan hyviä ovat ja niitä on helppo käyttää. Pidän juuri nestemäisistä applikaattoripunista. Kuitenkin mielikuvani romuttui, kyseessä ei ole ever lasting vaan päivän mittaan lisättäviä huulipunia. En kuitenkaan missään nimessä kadu ostoksiani, olin vain kovin mielikuvamarkkinoinnin uhri.

Voittajaksi hulipunaostoksista selvisi ehdottomasti tämä:


Too Faced Melted Matte sävyssä Feelin myself. Päivästä saattaa selvitä jopa lisäämättä huulipunaa tai kertalisäyksellä. Huulituntuma on erittäin miellyttävä. Sävyjä ei ollut montaa mutta alan väijyä näitä.


Ja sitten virheeseen. Kuten mainitsin, selasin cruelty free-brändit. Valitettavasti en lukenut päälähdettäni aivan loppuun. Sephoran sivuilla taas kerrottiin omasta tuotelinjasta että niitä ei testata eläimillä. Enkä tiennyt että Sephoralla on liikkeitä myös Kiinassa. Eli kaikki firmat jotka myyvät tuotteitaan Kiinassa, Kiinan viranomaiset testaavat tuotteita eläimillä. Huomasin tämän vasta jonkun aikaa palattuani Suomeen, en edes muista mistä asian bongasin. En olisi ostanut Sephoran omaa brändiä, jos olisin tiennyt. Nyt omistan kaksi huulipunaa, joista minulla on huono omatunto. Esittelen ne nyt kuitenkin tuotekuvina. En ole vielä kokeillut niitä huulille.


Mattahuulipuna sävyssä 06 ja huuliöljy Oil infusion Cherry 05. Ajattelin öljymäisen huulituotteen olevan hyvä niiksi päiviksi kun huulet ovat kuivat. Värihän ei kestä mutta sen tietää jo ostaessaan että saa lisäillä päivän mittaan. 


Swatchit:


Tuli ostettua kyllä kosmetiikkaa ihan reippaasti. Silti ihme ja kumma budjettini piti. Asetin rajaksi 2000 kr ja ostokseni olivat 1800+ kruunua. Tunnen itseni ja en yritä huijata että 100€ riittäisi tähän pyhinvaelluskohteeseen, etenkin kun olin siellä ensimmäistä kertaa.

Mukaan kertyi paletteja, ripsiväri, kulmatuote ja vaikka mitä mutta niistä myöhemmin. Myös muutama kaupanpäällinen tuli näihin ostoksiin. 

Laivalla matkalla takaisin oli onnellinen tunnelma meikkejä hivellen:




Silja Serenade oli upea laiva ja matka taittui mukavasti.

Ai niin, ne kynnet...


Moyran Tattoo-laatassa on paljon pieniä kuvia, jotka heti nähdessäni tiesin haluavani tehdä niistä decalit valkoiselle pohjalle. Ainoastaan etusormen kuva on leimattu. Yleensä teen decalit stampperin päällä, mutta nyt leimasin kuvia decal-matolle, kun kuvia täytyi värittää yhteensä 8. Eipä tullut huomioitua sitä hommaa, että jos ei väritä stampperin päälle, teksti tulee peilikuvana. No, ei se menoa haitannut Kallion tyngäksi jääneellä baarikierroksella. Etenimme alle 100m :D

Valkoinen on mielestäni inhottavin väri kaikista lakoista. En pidä siitä yhtään. Raidoittuu ja aina vaan on hankala. PP:n valkoinen on paras, tässä käytin Essenceä ja kynsistä tuli paksun näköiset. 

Decalien värittäminen on hauskaa. Stampperin päällä väritetystä kuvasta pystyi lukemaan tekstinkin :) Taas kerran kompastuskivekseni tuli etten ehtinyt kuvaamaan lakkoja tuoreeltaan, vaan kolmen päivän päästä. Hyi mua. Kunnostauduin jo tällä saralla mutta nyt en vaan ehtinyt.


Joka tapauksessa nämä tatskakuvat ovat mielestäni ihania.



Käytetyt lakat olivat varsin sekalaista seurakuntaa


Mites teillä? Mikä on paras tai kestävin huulipuna?
Tai mikä on se unelmapuna?













sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Tee itse luonnonkosmetiikkaa

Kosmetiikan tekeminen on hauskaa. Välillä menee yrityksen ja erehdyksen kautta, mutta onnistumisen ilo on mahtavaa ja monesti tuotteet ovat hoitavampia kuin kaupasta ostetut, koska ne ovat täyttä tavaraa ilman täyteaineosia, joilla hintaa saadaan alas. Lisäksi jos olet allerginen jollekin ainesosalle, voit muokata ainesosia ja tuoksuja itsellesi sopiviksi tai öljyjä omaa ihoa parhaiten palveleviksi. Samoin eteerisillä öljyillä voi muokata käyttötarkoitusta.

Esittelen muutaman ja helpon reseptin, joihin ei tarvita erikoisempia ainesosia, vaan suurin osa löytyy kotikeittiöstä. Mehiläisvahaa voi ostaa mm. Ruohonjuuresta ja vegaani voi korvata sen soijavahalla, mutta silloin se on tilattava kosmetiikan ainesosien verkkokaupoista, jotka lisään postauksen loppuun.



Bongasin partabalsamin ohjeen kosmetiikkaryhmästä ja alkuperäinen resepti oli

40 ml risiiniöljyä
35 ml manteliöljyä
10 g karitevoita (shea)
7 g mehiläisvahaa
5 g kaakaovoita

Tein reseptiä muuntaen joululahjaksi partabalsamin. Eteerisiä öljyjä voi lisätä 1-2% painosta ja käytin tuoksuna männyn (pine), seetripuun (cedarwood) ja bergamotin eteeristen öljyjen sekoitusta. Risiiniöljyä en laittanut niin paljoa kuin reseptissä, vaan korvasin puolet muulla öljyllä.

Säästin itselleni pienen osan ja huomasin koostumuksen olevan todella miellyttävän pehmeää. Balsami tuntui hoitavalta ja monikäyttöiseltä. Kokeilin sitä huuliin, hiuslatvoihin, kynsinauhoille ja kuiville ihoalueille. Toimi oikein hyvin.

Tein uuden erän, jotta voin näyttää teille kuinka balsami valmistuu. Aikaa menee noin 15 min ja jäähdytyksen jälkeen 5-10 min, jonka jälkeen aine on valmis käytettäväksi. Tuotteen tulee kuitenkin olla täysin huoneenlämpöinen ennen kannen laittoa päälle, koska lämpö voi tiivistää kondensiokosteutta kanteen ja sitä kautta tuotteeseen. Vesi aiheuttaa ennenaikaisen pilaantumisen, koska säilöntäainetta tässä ei tarvitse käyttää.

Tärkeää on puhtaus. Kaikkien käytettävien välineiden ja astioiden on oltava ehdottoman puhtaita.

Kovien rasvojen sulatus tapahtuu vesihauteessa miedolla lämmöllä. Laitoin paistinpannuun keittiöpyyhkeen, jotta itse sulatusastia pysyy paikoillaan, eikä jää kellumaan ympäriinsä, tai kosketa kuumempaa pannunpohjaa.


Punnitsin kovat rasvat ja mehiläisvahan


Käytössäni on jalokivivaaka ebaystä. Se näyttää 0,1g:n tarkkudella. Hommasin tämän koska teen enemmänkin kotikosmetiikkaa ja saippuaa. Tavallinen keittiövaaka käy hyvin. Jotkut näyttävät vasta 10g:sta ylöspäin, mutta silloin voi yksinkertaisesti laittaa jonkun esineen vaa´an päälle, joka on esim. 20 g ja sen jälkeen on helppo nähdä siitä ylöspäin kertyvät grammamäärät.

Tämä resepti ei ole niin grammalleen. Emulgointiaineita käyttäessä eli voiteita tehdessä tarvitaan huomattavasti suurempaa tarkkuutta.

Mehiläisvahaa tuli tämän verran perusreseptiin:


Kaakaovoita tämän verran:


Karitevoi suhteutettuna lusikkaan:



Sulata lämpöä kestävässä astiassa miedolla lämmöllä vesihauteessa.


Ostin tämmöisen pikkuisen emalikattilan Tallinnasta ihan kotikosmetiikkaa varten. Se on aika kätevä näihin sulatuksiin. Hämmennä seosta, jotta aineet sekoittuvat tasaisesti ja se edistää sulamista. Samaan aikaan mittaa muut öljyt ja sekoita kovien rasvojen sulamisen jälkeen hiljalleen kattilaan. Tässä vaiheessa voit ottaa myös lämmön pois päältä. Mikäli öljyt aiheuttavat hileitä massaan, lämmitä hieman lisää niin että öljyt ovat sulia. 

Mikäli haluat, tässä vaiheessa lisää eteeriset öljyt ja sekoita hyvin. Itse lisäsin myös tilkan E-vitamiiniöljyä. Huolellinen sekoittaminen on tärkeää, jotta kaikki aineet ovat varmasti tasaisesti sekoittuneet.

Kun nostat sulatusastian vesihauteesta, kuivaa se. On tärkeää, ettei balsamin säilytysastiaan mene vettä, koska se pilaantuu. Kaada purkkiin.

Itse tein puoli annosta tällä kertaa, koska arvioin sen olevan sopiva määrä uudelleen kierrättämääni purkkiin ja myös käytön suhteen.



Sulana seos näyttää tallaiselta purkissa. Kun sen antaa jäähtyä, balmi on tämän näköistä


Omani on vihertävää, koska käytin avocadoöljyä. Oma reseptini tällä kertaa oli 

5 g risiiniöljyä
10 g manteliöljyä
10 g arganöljyä
12,5 g avocadoöljyä
5 g karitevoita
3,5 g mehiläisvahaa
2,5 g kaakaovoita

Voiteisiin saa lisää hoitavuutta uuttamalla kasveja öljyihin. Itsellän onkin keittiösaarekkeen päätyhyllyissä varsinainen uuttamo. Uttumassa tai jo uuttunut on minttua, mesiangervoa, piharatamoa, kehäkukkaa, horsmaa, katajaa, koivua, poimulehteä, mustikkaa ja varmasti montaa muutakin. Saippuassa käytän vain luonnonvärejä, joten nekin ovat uuttumassa hyllyjen alaosissa.


On tärkeä merkitä päivämäärä, jolloin kasvit lisää öljyyn, kasvin nimi sekä mikä öljy on kyseessä. Muuten ne tuppaavat unohtua ja se ei ole ollenkaan hyvä juttu. Perinteisesti uuttaminen tehdään niin, että purkit ovat auringonvalossa sisällä 3-4 viikkoa, jonka jälkeen kasvit suodatetaan pois ja öljy laitetaan uuteen purkkiin ja säilötään jääkaapissa.

Tästä oliiviöljy-kehäkukkauutteesta käytin jo osan vartalovoiteeseen, siksi purkki on vajaa. Purkit eivät ole aina kovin esteettisen näköisiä, kun etiketit eivät suostu irtoamaan.


Uutteen suodatus käy juustokankaan avulla.
Kuvan kangas ei ole likainen, on pesty pesukoneessa.
Se on värjääntynyt saippuan väreinä käyttämistäni
kasveista.

Juustokangas laitetaan puhtaan lasipurkin päälle.




 Seos siivilöityy kankaan läpi kaadettaessa. Kankaaseen jäävistä lehdistä puristetaan vielä viimeiset öljyt talteen.


Tuloksena saatu öljy siirretään jääkaappiin ja etiketti kannattaa edelleenkin pitää purkissa, jotta varmasti muistaa mitä siinä on. 


Tässä jääkaapissa jo jonkun aikaa ollut siivilöity nokkonen uutettuna viininrypäleensiemenöljyyn.


Öljyt, samoin kun tekemäni balsami, säilyvät yhtä kauan kuin öljyissä on päiväystä. Jos tuotteissa on nestettä, tarvitaan aina säilöntäaine.

Balsamia voi mukailla esim. ihottumaa varten käyttämällä kehäkukkaan uutettua öljyä (myös piharatamo on hyvä) ja eteerisenä öljynä rauhoittava laventeli, jos haluaa käyttää jaloille, voi mukana olla öljyyn uutettua minttua tai piparminttua ja tuoksuksi eteeristä piparminttua max 1%. Jos haluaa tästä reseptistä muokata kasvojen öljypuhdistukseen sopivan tuotteen, se on hieman kiinteämmässä muodossa helpompi lisätä kasvoille kuin juokseva öljy, tällöin kiinteyttävä poimulehti tai rauhoittava kamomilla voisi olla vaihtoehtoja. Epäpuhtauksille voi lisätä vaikkapa teepuuöljyä. Koivu vilkastaa verenkiertoa ja sopii myös kasvojenpuhdistukseen, saattaa olla mukava lisä myös hiuslatvoille. Myös kahvinpuruja (uusia) voi uuttaa öljyyn ja käyttää verenkierron vilkastuttamiseen kasvoilla. Kasvojen öljypuhdistusta ajatellen korvaisin kaakaovoin karitevoilla, koska kaakaovoi voi tukkia ihohuokosia ja lisäisin hieman juoksevia öljyjä (10-20g). Samoin tätä voi käyttää yöllä kasvoöljyn sijaan, jolloin mehiläisvaha vielä lukitsee kosteuden paremmin ihoon. Ihotyyppisi mukaan voit lisätä eteerisiä öljyjä tehostamaan hoitoa, kuten frankineesia ikääntyvälle tai samealle iholle, greippiä rasvaiselle iholle. Jos aiot käyttää balmia huulirasvana, voit lisätä muutaman tipan eteeristä piparminttua tai sitruunaa. Ne ovat sallittuja huulille kosmetiikan turvatarkastuksen mukaan.

Tuote on siis varsin monikäyttöinen ja vain mielikuvitus on rajana mihin kaikkeen sitä käyttää eri öljy-, kasvi- ja eteeristen öljyjen yhdistelmänä. Oli kuulemma partabalsaminakin hyvä, mikä oli alkuperäistarkoitus.


Balmissa käytetyt tuotteet. Edessä oleva lasipullo on E-vitamiiniöljyä, jota minulla on ja on tietenkin hyvä lisä, mutta tämän postauksen tarkoituksena on tehdä kosmetiikkaa ainesosilla, joita ei tarvitse välttämättä tilata verkkokaupasta ja ilmankin E-vitamiiniöljyä pärjää mainiosti. Kasvoille tai huulille käytän mielelläni raakakaakaon tekoon tarkoitettua luomukaakovoita, koska siinä on huumaava tuoksu. Oikealla oleva pussi on karitevoita. Risiiniöljy unohtui kuvasta.

Tarkoitukseni oli lisätä useampi tuote tähän postaukseen mutta aihe lähti rönsyilemään uuttamisen myötä ja laitan nyt pari nopeaa ja helppoa juttua lisäksi. Ettehän te enää muuten jaksa lukea tämmöistä metrien mittaista postausta :)

Kynsinauhaöljy on helppo tehdä itse. Tarvitset tyhjän pullon. Jos sellaista ei ole, voit liottaa vanhimmat lakkajäämät pullosta pois kynsilakanpoistoaineella. 


Vasemman puoleisen pullon ostin ihan tätä tarkoitusta varten, mutta hiljattain tyhjensin yhden huonon kynsinauhaöljypullon ja liotin hajut etikalla pois. Tarvitsen kahta pulloa. Toinen eli pieni on öljy ongelmiin, eli jos on haavoja, kynsivallin tulehdusta tai muuta vastaavaa, lisään öljyihin teepuuöljyä. Isompi pullo on perusöljy ja se on tuoksuton.

Tavallisesti ainakin yli puolet kynsinauhaöljystäni koostuu maarianohdakeöljystä, arganiasta ja manteli- ja/tai aprikoosinkivensiemenöljyistä. Joskus lisään mukaan kasviuuteöljyjä, E-vitamiiniöljyjä, hamppu- tai viininrypälesiemenöljyjä. Aika lailla fiiliksen mukaan laittelen. Näillä ei hoideta vain kynsinauhoja, vaan myös kynsiä. Öljyämällä kynsiä mahdollisimman usein, ne pysyvät joustavina eivätkä katkea niin helposti.

Huulikuorinta:


Kenelläpä ei huulet kuivuisi näillä pakkasilla ja kuivassa huoneilmassa? Siksi niitä kannattaa kuoria, jotta kuiva iho lähtee pois ja huulirasva pääsee imeytymään.

Valitse pieni purkki ja lisää 2 tl sokeria. Lisää 1 tl manteli-tai arganiaöljyä ja 1 tl hunajaa. Sekoita tikulla ja kuorinta-aine on valmis. Saa mennä suuhun :)

Kokeilin huulikuorintaa ja ennen käyttöä sitä kannattaa sekoittaa, koska sokeri laskee pohjaan. Tai sitten rouhaista kunnola pohjia myöten. Kuorinnan jälkeen laitoin balmia ja tuli oikein miellyttävä tunne huulille.

Kotikosmetiikan verkkokauppoja ovat mm. 

http://tuoksukauppa.net/fi/
http://www.saippuapaja.fi/
http://www.limepop.fi/

Heräsikö halu kokeilla tehdä kotikosmetiikkaa? Kiinnostaako saada muutama resepti lisää kokeiltavaksi, mm. vartalomousse, huulirasva tai vartalokuorinta?

Hyvää ystävänpäivää kaikille!

Olisi kiva jos jättäisit muutaman sanan blogin kommenttialueelle. Näin tietäisin miten paljon kotikosmetiikka-aihe kiinnostaa teitä tai jos se ei kiinnosta. Nään lukijamäärät Google analyticsistä ja on kirjoittajan kannalta hieman turhauttavaa, kun 1300 lukee postauksen, mutta kukaan ei kommentoi. Olisin siis erittäin ilahtunut kommenteistanne jolloin voisit jättää pienen ystävänpäivälahjan silloin minulle <3

Muista myös tilata päivitykset joko Bloglovin´-napista tai sähköpostitse, niin et missaa viikoloppuisia luonnonkosmetiikka-aiheita. Viikolla usein julkaisen kynsiharrastukseni tuotoksen ja välllä extrapostauksia.