Kosmetiikan tekeminen on hauskaa. Välillä menee yrityksen ja erehdyksen kautta, mutta onnistumisen ilo on mahtavaa ja monesti tuotteet ovat hoitavampia kuin kaupasta ostetut, koska ne ovat täyttä tavaraa ilman täyteaineosia, joilla hintaa saadaan alas. Lisäksi jos olet allerginen jollekin ainesosalle, voit muokata ainesosia ja tuoksuja itsellesi sopiviksi tai öljyjä omaa ihoa parhaiten palveleviksi. Samoin eteerisillä öljyillä voi muokata käyttötarkoitusta.
Esittelen muutaman ja helpon reseptin, joihin ei tarvita erikoisempia ainesosia, vaan suurin osa löytyy kotikeittiöstä. Mehiläisvahaa voi ostaa mm. Ruohonjuuresta ja vegaani voi korvata sen soijavahalla, mutta silloin se on tilattava kosmetiikan ainesosien verkkokaupoista, jotka lisään postauksen loppuun.
Bongasin partabalsamin ohjeen kosmetiikkaryhmästä ja alkuperäinen resepti oli
40 ml risiiniöljyä
35 ml manteliöljyä
10 g karitevoita (shea)
7 g mehiläisvahaa
5 g kaakaovoita
Tein reseptiä muuntaen joululahjaksi partabalsamin. Eteerisiä öljyjä voi lisätä 1-2% painosta ja käytin tuoksuna männyn (pine), seetripuun (cedarwood) ja bergamotin eteeristen öljyjen sekoitusta. Risiiniöljyä en laittanut niin paljoa kuin reseptissä, vaan korvasin puolet muulla öljyllä.
Säästin itselleni pienen osan ja huomasin koostumuksen olevan todella miellyttävän pehmeää. Balsami tuntui hoitavalta ja monikäyttöiseltä. Kokeilin sitä huuliin, hiuslatvoihin, kynsinauhoille ja kuiville ihoalueille. Toimi oikein hyvin.
Tein uuden erän, jotta voin näyttää teille kuinka balsami valmistuu. Aikaa menee noin 15 min ja jäähdytyksen jälkeen 5-10 min, jonka jälkeen aine on valmis käytettäväksi. Tuotteen tulee kuitenkin olla täysin huoneenlämpöinen ennen kannen laittoa päälle, koska lämpö voi tiivistää kondensiokosteutta kanteen ja sitä kautta tuotteeseen. Vesi aiheuttaa ennenaikaisen pilaantumisen, koska säilöntäainetta tässä ei tarvitse käyttää.
Tärkeää on puhtaus. Kaikkien käytettävien välineiden ja astioiden on oltava ehdottoman puhtaita.
Kovien rasvojen sulatus tapahtuu vesihauteessa miedolla lämmöllä. Laitoin paistinpannuun keittiöpyyhkeen, jotta itse sulatusastia pysyy paikoillaan, eikä jää kellumaan ympäriinsä, tai kosketa kuumempaa pannunpohjaa.
Punnitsin kovat rasvat ja mehiläisvahan
Käytössäni on jalokivivaaka ebaystä. Se näyttää 0,1g:n tarkkudella. Hommasin tämän koska teen enemmänkin kotikosmetiikkaa ja saippuaa. Tavallinen keittiövaaka käy hyvin. Jotkut näyttävät vasta 10g:sta ylöspäin, mutta silloin voi yksinkertaisesti laittaa jonkun esineen vaa´an päälle, joka on esim. 20 g ja sen jälkeen on helppo nähdä siitä ylöspäin kertyvät grammamäärät.
Tämä resepti ei ole niin grammalleen. Emulgointiaineita käyttäessä eli voiteita tehdessä tarvitaan huomattavasti suurempaa tarkkuutta.
Mehiläisvahaa tuli tämän verran perusreseptiin:
Kaakaovoita tämän verran:
Karitevoi suhteutettuna lusikkaan:
Sulata lämpöä kestävässä astiassa miedolla lämmöllä vesihauteessa.
Ostin tämmöisen pikkuisen emalikattilan Tallinnasta ihan kotikosmetiikkaa varten. Se on aika kätevä näihin sulatuksiin. Hämmennä seosta, jotta aineet sekoittuvat tasaisesti ja se edistää sulamista. Samaan aikaan mittaa muut öljyt ja sekoita kovien rasvojen sulamisen jälkeen hiljalleen kattilaan. Tässä vaiheessa voit ottaa myös lämmön pois päältä. Mikäli öljyt aiheuttavat hileitä massaan, lämmitä hieman lisää niin että öljyt ovat sulia.
Mikäli haluat, tässä vaiheessa lisää eteeriset öljyt ja sekoita hyvin. Itse lisäsin myös tilkan E-vitamiiniöljyä. Huolellinen sekoittaminen on tärkeää, jotta kaikki aineet ovat varmasti tasaisesti sekoittuneet.
Kun nostat sulatusastian vesihauteesta, kuivaa se. On tärkeää, ettei balsamin säilytysastiaan mene vettä, koska se pilaantuu. Kaada purkkiin.
Itse tein puoli annosta tällä kertaa, koska arvioin sen olevan sopiva määrä uudelleen kierrättämääni purkkiin ja myös käytön suhteen.
Sulana seos näyttää tallaiselta purkissa. Kun sen antaa jäähtyä, balmi on tämän näköistä
Omani on vihertävää, koska käytin avocadoöljyä. Oma reseptini tällä kertaa oli
5 g risiiniöljyä
10 g manteliöljyä
10 g arganöljyä
12,5 g avocadoöljyä
5 g karitevoita
3,5 g mehiläisvahaa
2,5 g kaakaovoita
Voiteisiin saa lisää hoitavuutta uuttamalla kasveja öljyihin. Itsellän onkin keittiösaarekkeen päätyhyllyissä varsinainen uuttamo. Uttumassa tai jo uuttunut on minttua, mesiangervoa, piharatamoa, kehäkukkaa, horsmaa, katajaa, koivua, poimulehteä, mustikkaa ja varmasti montaa muutakin. Saippuassa käytän vain luonnonvärejä, joten nekin ovat uuttumassa hyllyjen alaosissa.
On tärkeä merkitä päivämäärä, jolloin kasvit lisää öljyyn, kasvin nimi sekä mikä öljy on kyseessä. Muuten ne tuppaavat unohtua ja se ei ole ollenkaan hyvä juttu. Perinteisesti uuttaminen tehdään niin, että purkit ovat auringonvalossa sisällä 3-4 viikkoa, jonka jälkeen kasvit suodatetaan pois ja öljy laitetaan uuteen purkkiin ja säilötään jääkaapissa.
Tästä oliiviöljy-kehäkukkauutteesta käytin jo osan vartalovoiteeseen, siksi purkki on vajaa. Purkit eivät ole aina kovin esteettisen näköisiä, kun etiketit eivät suostu irtoamaan.
Uutteen suodatus käy juustokankaan avulla.
Kuvan kangas ei ole likainen, on pesty pesukoneessa.
Se on värjääntynyt saippuan väreinä käyttämistäni
kasveista.
Juustokangas laitetaan puhtaan lasipurkin päälle.
Seos siivilöityy kankaan läpi kaadettaessa. Kankaaseen jäävistä lehdistä puristetaan vielä viimeiset öljyt talteen.
Tuloksena saatu öljy siirretään jääkaappiin ja etiketti kannattaa edelleenkin pitää purkissa, jotta varmasti muistaa mitä siinä on.
Tässä jääkaapissa jo jonkun aikaa ollut siivilöity nokkonen uutettuna viininrypäleensiemenöljyyn.
Öljyt, samoin kun tekemäni balsami, säilyvät yhtä kauan kuin öljyissä on päiväystä. Jos tuotteissa on nestettä, tarvitaan aina säilöntäaine.
Balsamia voi mukailla esim. ihottumaa varten käyttämällä kehäkukkaan uutettua öljyä (myös piharatamo on hyvä) ja eteerisenä öljynä rauhoittava laventeli, jos haluaa käyttää jaloille, voi mukana olla öljyyn uutettua minttua tai piparminttua ja tuoksuksi eteeristä piparminttua max 1%. Jos haluaa tästä reseptistä muokata kasvojen öljypuhdistukseen sopivan tuotteen, se on hieman kiinteämmässä muodossa helpompi lisätä kasvoille kuin juokseva öljy, tällöin kiinteyttävä poimulehti tai rauhoittava kamomilla voisi olla vaihtoehtoja. Epäpuhtauksille voi lisätä vaikkapa teepuuöljyä. Koivu vilkastaa verenkiertoa ja sopii myös kasvojenpuhdistukseen, saattaa olla mukava lisä myös hiuslatvoille. Myös kahvinpuruja (uusia) voi uuttaa öljyyn ja käyttää verenkierron vilkastuttamiseen kasvoilla. Kasvojen öljypuhdistusta ajatellen korvaisin kaakaovoin karitevoilla, koska kaakaovoi voi tukkia ihohuokosia ja lisäisin hieman juoksevia öljyjä (10-20g). Samoin tätä voi käyttää yöllä kasvoöljyn sijaan, jolloin mehiläisvaha vielä lukitsee kosteuden paremmin ihoon. Ihotyyppisi mukaan voit lisätä eteerisiä öljyjä tehostamaan hoitoa, kuten frankineesia ikääntyvälle tai samealle iholle, greippiä rasvaiselle iholle. Jos aiot käyttää balmia huulirasvana, voit lisätä muutaman tipan eteeristä piparminttua tai sitruunaa. Ne ovat sallittuja huulille kosmetiikan turvatarkastuksen mukaan.
Tuote on siis varsin monikäyttöinen ja vain mielikuvitus on rajana mihin kaikkeen sitä käyttää eri öljy-, kasvi- ja eteeristen öljyjen yhdistelmänä. Oli kuulemma partabalsaminakin hyvä, mikä oli alkuperäistarkoitus.
Balmissa käytetyt tuotteet. Edessä oleva lasipullo on E-vitamiiniöljyä, jota minulla on ja on tietenkin hyvä lisä, mutta tämän postauksen tarkoituksena on tehdä kosmetiikkaa ainesosilla, joita ei tarvitse välttämättä tilata verkkokaupasta ja ilmankin E-vitamiiniöljyä pärjää mainiosti. Kasvoille tai huulille käytän mielelläni raakakaakaon tekoon tarkoitettua luomukaakovoita, koska siinä on huumaava tuoksu. Oikealla oleva pussi on karitevoita. Risiiniöljy unohtui kuvasta.
Tarkoitukseni oli lisätä useampi tuote tähän postaukseen mutta aihe lähti rönsyilemään uuttamisen myötä ja laitan nyt pari nopeaa ja helppoa juttua lisäksi. Ettehän te enää muuten jaksa lukea tämmöistä metrien mittaista postausta :)
Kynsinauhaöljy on helppo tehdä itse. Tarvitset tyhjän pullon. Jos sellaista ei ole, voit liottaa vanhimmat lakkajäämät pullosta pois kynsilakanpoistoaineella.
Vasemman puoleisen pullon ostin ihan tätä tarkoitusta varten, mutta hiljattain tyhjensin yhden huonon kynsinauhaöljypullon ja liotin hajut etikalla pois. Tarvitsen kahta pulloa. Toinen eli pieni on öljy ongelmiin, eli jos on haavoja, kynsivallin tulehdusta tai muuta vastaavaa, lisään öljyihin teepuuöljyä. Isompi pullo on perusöljy ja se on tuoksuton.
Tavallisesti ainakin yli puolet kynsinauhaöljystäni koostuu maarianohdakeöljystä, arganiasta ja manteli- ja/tai aprikoosinkivensiemenöljyistä. Joskus lisään mukaan kasviuuteöljyjä, E-vitamiiniöljyjä, hamppu- tai viininrypälesiemenöljyjä. Aika lailla fiiliksen mukaan laittelen. Näillä ei hoideta vain kynsinauhoja, vaan myös kynsiä. Öljyämällä kynsiä mahdollisimman usein, ne pysyvät joustavina eivätkä katkea niin helposti.
Huulikuorinta:
Kenelläpä ei huulet kuivuisi näillä pakkasilla ja kuivassa huoneilmassa? Siksi niitä kannattaa kuoria, jotta kuiva iho lähtee pois ja huulirasva pääsee imeytymään.
Valitse pieni purkki ja lisää 2 tl sokeria. Lisää 1 tl manteli-tai arganiaöljyä ja 1 tl hunajaa. Sekoita tikulla ja kuorinta-aine on valmis. Saa mennä suuhun :)
Kokeilin huulikuorintaa ja ennen käyttöä sitä kannattaa sekoittaa, koska sokeri laskee pohjaan. Tai sitten rouhaista kunnola pohjia myöten. Kuorinnan jälkeen laitoin balmia ja tuli oikein miellyttävä tunne huulille.
Kotikosmetiikan verkkokauppoja ovat mm.
http://tuoksukauppa.net/fi/
http://www.saippuapaja.fi/
http://www.limepop.fi/
Heräsikö halu kokeilla tehdä kotikosmetiikkaa? Kiinnostaako saada muutama resepti lisää kokeiltavaksi, mm. vartalomousse, huulirasva tai vartalokuorinta?
Hyvää ystävänpäivää kaikille!
Olisi kiva jos jättäisit muutaman sanan blogin kommenttialueelle. Näin tietäisin miten paljon kotikosmetiikka-aihe kiinnostaa teitä tai jos se ei kiinnosta. Nään lukijamäärät Google analyticsistä ja on kirjoittajan kannalta hieman turhauttavaa, kun 1300 lukee postauksen, mutta kukaan ei kommentoi. Olisin siis erittäin ilahtunut kommenteistanne jolloin voisit jättää pienen ystävänpäivälahjan silloin minulle <3
Muista myös tilata päivitykset joko Bloglovin´-napista tai sähköpostitse, niin et missaa viikoloppuisia luonnonkosmetiikka-aiheita. Viikolla usein julkaisen kynsiharrastukseni tuotoksen ja välllä extrapostauksia.