Carita Cosmetiiikalta on tullut viime aikoina paljon uutuuksia ihanien suolasaippuoiden lisäksi. Sain itse blogiin testattavaksi shampoopalat ja nilotica-lajista sheavoita.
Aloitetaan sheavoista, sitä kun löytyy myös Valkosavi shampoopalasta.
Nilotica sheavoi
Nilotica oli lajikkeena minulle ihan vieras ja oli pakko tehdä hieman tutkimustyötä, mistä näin hienoa lajiketta oikein saa ja mistä on kyse.
Yleensä karitevoi tulee läntisestä Afrikasta, mutta niloticaa saadaan maanosan itäpuolelta Niilin varrelta. Luomusatoa korjataan 20-vuotiaista puista ja käsitellään kylmäpuristamalla. Nilotica on koostumukseltaan melkoisen erilaista kun länsi-afrikkalaiset karitevoit, se tulee selväksi jo heti purkin avattua. Niloticassa on 25% enemmän oleiinihappoa eli omega-9-rasvahappoa verrattuna tavalliseen sheaan. Lajikkeessa on myös runsaampi A- ja K-vitamiinipitoisuus verrattuna tavalliseen karitevoihin.
Myös koostumus on hyvin erilainen. Länsi-afrikkalaisessa on vahamaisempi ja kovempi koostumus, niloticassa puolestaan hyvin pehmeä, silkkinen ja nopeasti imeytyvä. Myös nilotican tuoksu on miedompi ja pehmeämpi. Tavallista karitevoita ei saa vatkaamallakaan näin pehmeäksi ja nopeasti ihoon imeytyväksi.
Nilotica ei ole mennyt viileämmässäkään ilmassa kovaksi, vaan säilyttää aina pehmeän tekstuurinsa.
Ja tätähän voi käyttää ihan kaikkeen. Käyttäisin mielelläni koko vartalon iholle talvella, mutta purkkikoko 50g ei salli kovin montaa kokovartalokäsittelyä. Ihosta tulee uskomattoman pehmeä ja joustava. Heti tuli mieleen, että olisi varmasti ihan loistava vauvoille ja lapsille. Olen käyttänyt tätä auringon jälkeen hilseileville säärille, huulille ja syksyn tullen kun kädet alkoivat kuivaa, yhdessä yössä iho on palautunut joustavaksi ja hyväkuntoiseksi. Melkoinen saavutus tältä on ollut myös se, kun joskus vasemman kyynärpään ihoni kuivaa, eikä sitä saa kuntoon millään, vaikka hoitaa ahkerasti. Kertalisäyksellä voisi sanoa karkeasti, että seuraavana päivänä ongelma-alue oli aivan eri tuntuinen, ainakin puolet parempi. Ihossa oli selvästi kosteutta, eikä enää pelkkää hiekkapaperia. Kolmessa päivässä tilanne normalisoitui.
Melkoinen teho siis tässä shealajikkeessa ja käyttömukavuus on todella kohdillaan. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Itse en aio ensi talvena käyttää muuta huulirasvaakaan kuin tätä niloticaa. Kosteuttava ja suojaava vaikutus on niin pitkäkestoinen, niin iholla, kuin huulilla.
Nyt kun tästä ravintorikkaasta karitelajikkeesta on tullut perusteet, onkin hyvä siirtyä shampoopaloihin.
Palashampoot
Saatavilla on Vihreä savi shampoopala normaaleille ja rasvoittuville hiuksille sekä Valkosavi shampoopala.
Molempien shampoopalojen pohja perustuu oliivi-, kookos-, risiini-, ja hamppuöljyyn. Valmistuksessa on käytetty myös olutta, joka lisää saippuan vaahtoavuutta ja mm. tuuheuttaa hiuksia. Molemmissa on lisäksi eteerisiä öljyjä hoitamaan hiuspohjaa sekä hiuksia. Toki kun suolasaippuoista tunnetuksi tullut Carita tekee palashampoita, ei yllätä, että mukana on myös hieman suolaa ;)
Vihreäsavishampoopalassa on argilez-savea, joka on detox-vaikutteinen, epäpuhtauksia itseensä imevä savi. Valkosavi eli kaoliini on puolestaan hyvin hellävarainen, kuivallekin iholle sopiva hellävarainen savi. Kuivan ihon valkosavishampoopalassa hoitavuutta lisää niloticasheavoi.
Suositus on, että shampoopalalla vaahdotetaan kahdesti ja jälkimmäisellä kerralla vaahdon annetaan vaikuttaa hieman pidempään hiuksissa, jolloin saippuan hoitavat öljyt ehtivät vaikuttaa.
Itselläni on ollut ennakkoluuloja shampoopaloja kohtaan. Olen lukenut, miten ne tahmaavat hiukset, tai ainakin joillakin jotkut merkit, sekä olen pelännyt, että saan päästäni aikaiseksi vain takkukasan, kun märkiä tai kosteita hiuksia hankaa saippualla. Kynnys kokeilla, oli kohtuullisen korkealla. Olisin kuitenkin juuri sellainen ekologinen maailmanpelastaja, joka käyttää palashampoota jätteen vähentämiseksi. Energiaa säästyy, kun kyseessä on kotimainen tuote kun energiaa ei tuhlaannu pitkiin kuljetuksiin. Pakkausmateriaalina on vain pahvi, joka on helppo kierrättää, eikä ympäristöön joudu turhia kemikaaleja. Ja se yksi pala kestää kauan. Halusin olla palashampoon käyttäjä, mutta kynnys kokeilla oli korkealla. Ja kun sitten aloitin Valkosavishampoopalan kanssa, yllätys oli positiivinen.
Ensinnäkin vaahdotus oli todella helppoa. Koska pala itsessään vaahtoaa runsaasti, sitä ei tarvinnut hangata hiuksiin. Palalla koskettelu tai sively päälaelle ja vaahdotus käsissä, jonka jälkeen vaahtovettä kaatoi käsistä hiuksiin, riitti hyvin. Ja toisto. Oma päänahkani ei juuri rasvoitu, eli omalla kohdallani pesutehoa ei tarvita runsaasti. Pesun jälkeen hiukset ovat tuntuneet ihmeen joustavilta, olin nimittäin ennakkoluuloissani varma, että tuntuu karhealta korpulta. Hoitoaineen jälkeen on ollut ihan normaali tuntuma. En ole tarvinnut etikkahuuhdetta, jota usein käytetään palashampoon kanssa tai mitään totutteluvaihetta, josta usein puhutaan shampoopalojen aloittamisen kanssa. Ei mitään ongelmia, päinvastoin kaikki on mennyt hyvin ja olen nyt se tyyppi, joka käyttää shampoopalaa, tai ainakin yksi niistä. Ihan ihmeellistä. Näin se vain kävi.
Rekrytoin sukulaismiehen testaamaan Vihreäsavipalaa ja toimi saadun arvion mukaan loistavasti. Vaahdottui odotuksia paljon paremmin ja maanläheinen tuoksu oli mieluisa. Toimi myös hyvin parran pesuun, joten osoittautui oikein hyväksi tuttavuudeksi perheeseen, jossa shampoopalat eivät myöskään olleet entuudestaan tuttuja.
Eli jos mietit shampoopalalla pesujen aloittamista, tämän merkin kanssa on helppo aloittaa. Ja jo palashampoisiin siirtyneiden kannattaa myös kokeilla tätä vaihtoehtoa.
Carita Cosmetiikan kaikki tuotteet valmistetaan käsin Nurmijärvellä ja niillä on avainlippu suomalaisen työn merkkinä. Ne myös täyttävät luonnonkosmetiikan standardit, vaikka sertifikaattia ei olekaan.
Simppelistä pakkauksesta on tehty kaunis |
Kirjoitin joulukuussa Caritan ihanista suolasaippuoista ja eduista, mitä käsin tehty palasaippua tarjoaa verrattuna nestemäisiin saippuoihin. Löydät kirjoituksen tästä linkistä. Sain neljä palaa suolasaippuaa marraskuussa ja olen lähestulkoon ainoastaan käyttänyt niitä käsien pesuun. Ja vasta nyt viedään viimeistä, eli ovat kyllä todella riittoisia.
Keväällä lanseerattujen shampoopalojen ja suolakuorintojen lisäksi Caritalta on ilmestynyt deodoranttivoiteet. Ne ovat ensiesittelyssä I love Me-messuilla osastolla 7h118. Itse ainakin suuntaan innolla tutustumaan sekä täydentämään suolasaippuavarastoa. Blogin Instagramissa I love Me-messulippujen arvonta päättyy 14.10. klo 24 @halisevah.
Mikäli et pääse messuille, Caritan tuotteet löytää verkkokaupasta tästä linkistä ja jälleenmyyjät täältä.
Onko muilla kokemuksia Caritan shampoopaloista?
Blogin seurauskanavat:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi <3