torstai 13. heinäkuuta 2017

Voiko pikkurahalla saada hyvää luonnonkosmetiikkaa marketista?

Läheiseen S-markettiin on jonkun aikaa sitten tullut luonnonkosmetiikalle pieni hylly täysin erikseen muusta markettikosmetiikasta. Siinä on ollut Laveraa, Santea ja Urtekramea ja joka kerta olen pysähtynyt hyllyn eteen ihan vain ihaillakseni luonnonkosmetiikan suosion nousua niin, ettei se enää ole pelkästään erikoisliikkeistä saatavaa ja on kiva että marketeistä yhä useampi kuluttaja saattaa päätyä ostamaan luonnonkosmetiikkaa perinteisen asemasta. Maailma muuttuu hiljalleen.

Reilu kuukausi sitten hyllyssä olikin jotain uutta: Oma Gertrude. Comos-sertifioitua suorastaan pilkkahintaista luonnonkosmetiikkaa. Tutkailin hieman ainesosia ja päädyin ostamaan ihan kokeeksi kolme tuotetta: vartalovoiteen, käsivoiteen ja suihkugeelin. Mikään kun ei käytännössä juuri maksanut mitään ja halusin kokeilla voiko hyviä tuotteita löytää näin uskomattomin hinnoin?


Oma Gertruden kotisivuilla kerrotaan sarjan inspiroituneen perinteisestä saksalaisesta kosmetiikasta. Yli 95% on luonnollisia ainesosia (100% olisi kivempi!) ja sivujen mukaan ne valmistetaan  UE:ssa mutta tässä on kyllä mennyt kirjaimet väärään järjestykseen ja tarkoitetaan EU:ta. Tarkastin tuotteistani että ne on valmistettu EU:ssa ja tarkemmin Virossa. Surkuhupaisa virhe sivustolla. Sarja lupaa "maximum effect" (voisi suomentaa maksimaalisen vaikutuksen tmv) jokaiselle tuotteelle. Pakkausten luvataan olevan ekologisia, tuotteiden turvallisia ja tietenkin eläinkokeettomia.

Ravitseva käsivoide 1,95€, 75 ml, 98% luonnollisia ainesosia:



Valmistajan sivusto lupaa tuotteen suojelevan ihoa kuivumiselta ja ulkoisilta vaikutuksilta. Kosteuttaa täydellisesti. Sitruunaöljy kosteuttaa täydellisesti C-vitamiinin avulla ja käsistä tulee pehmeät ja samettiset.Viininrypäleensiemenöljyä mainostetaan voimakkaana antioksidanttina, voide sisältää chlorophylliä, tanniineja, kasvisproteiineja, A, B, E, F, PP-vitamiineja (PP-vitamiini?), mikro-ja makroelementtejä.


Inci:

Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Glyceryl Stearate, Butyrospermum Parkii Butter, Hydrogenated Starch Hydrolysate, Cetearyl Alcohol, Coco-Caprylate/Caprate, Stearic Acid, Vitis Vinifera Seed Oil*, Citrus Limon Fruit Exract*, Glycerin, Tocopherol, Sodium Stearoyl Glutamate, Xanthan Gum, Benzyl Alcohol, Dehydroacetic Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Citric Acid, Parfum,CI 77492, CI 77288, Geraniol, Linalool (*) – issued from organic agriculture
Vesi, levittyvyyttä parantava ainesosa, glyseriinistä ja steariinihaposta eristetty ainesosa, joka on apuemulgoija ja sillä myös säädellään voiteen paksuutta, karitevoi, humektantti, setyylialkoholi on rasva-alkoholi, joka paksuntaa voidetta ja on apuemulgoija, levittyvyyttä parantava ja ihoa hoitava ainesosa, steariini, viininrypäleensiemenöljy, sitruunan eteerinen öljy, glyseriini (humektantti), E-vitamiini, emulgointiaine, ksantaanikumi, bentsyylialkoholi (säilöntäaine), säilöntäaine, sitruunahappo (alentaa mm. pH:ta), hajuste, eteeristen öljyjen lain mukaan merkittävät allergeenit. 

Miten lupaus kohtaa todellisuuden?
Ei huonoin käsivoide jota olen käyttänyt, mutta ei paraskaan. Mielestäni ei kosteuta kynsinauhoja tarpeeksi. Imeytyy melko nopeasti ja voi rasvauksen jälkeen hyvinkin pian tehdä normaaleja asioita mitä nyt ikinä onkaan tekemässä. Hyvin peruskäsivoidetyyppinen, joka sopii normaalin ihon kosteutukseen, en usko että riittää kuiville käsille eli normaalin ihon ylläpitotuote. Normaalillekin iholle mielestäni kannattaa lisätä ainakin muutaman kerran päivässä. Itse pidän käsivoiteista, joita voi lisätä vain kerran päivässä yötä vasten. Hinta on halpa ja se näkyy mm. alhaisessa luomuprosentissa. En usko ostavani toista kertaa.

Kirsikka-inkiväärisuihkugeeli, 500 ml, 98% luonnollisia ainesosia, 2,45€


 Sivujen mukaan puhdistaa hellävaraisesti ja kosteuttaa ihoa ladaten käyttäjäänsä energiaa ja hyvän mielen koko päiväksi. Barbadoskirsikoissa on paljon C-vitamiinia ja proteiinia, jotka kosteuttavat ja stimuloivat ihon aineenvaihduntaa. Luomuinkivääri on voimakas antioksidantti, joka ylläpitää nuoruutta ja kauneutta, virkistää ihoa ja omaa antiseptisiä ja tulehduksenvastaisia ainesosia. 

Inci:

Aqua, Sodium Coco-Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Lauryl Glucoside, Malpighia Punicifolia Fruit Extract*, Zingiber Officinalis Root Extract*,Sodium Chloride, Tocopherol, Citric Acid, Glycerin, Maltodextrin, Benzyl Alcohol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Parfum (*) – issued from organic agriculture.
Vesi, surfektantti ja vaahdon muodostaja, surfektantti, josta enemmän lukiessani huomasin etä se yhdistetään ärsytys- ja allergiadermatiittiin,  sokeri- ja rasvapohjainen surfektantti, kirsikkauute, inkivääriuute, viskositeetin lisääjä, E-vitamiini, sitruunahappo, glyseriini, maltodekstriini (mm. stabiloi, muodostaa geeliä), bentsyylialkoholi säilyvyyteen, säilöntäaine, hajuste.

Miten lupaus kohtaa todellisuuden?
Tosiaan on hellävarainen mutta en koskaan ole varma puhdistaako. Tekee mieli käyttää saippuaa tai toista suihkugeeliä tämän jälkeen. Aine on todellista litkua, enkä edes kutsuisi tätä suihkugeeliksi. Suihkuneste? Kirsikasta ei ole tietoakaan, inkivääristä tulee hieman pistävä tuoksu ja omasta mielestäni tuoksu ei ole miellyttävä, vaikka muuten on melko miedosti hajustettu. Ei todellakaan tule hyvää mieltä koko päiväksi. Lähinnä tunteeni ovat olleet hyvin negatiivisia liittyen luonnonvarojen haaskaukseen, kun näitä litkupulloja raahataan ympäriinsä. En yksinkertaisesti keksi tästä mitään muuta positiivista sanottavaa kuin että pumppupullo on hyvä ja säästän sen vastaisuuden varalle DIY-tuotteille. En vaan tiedä miten saan tämän loppuun, koska tuote ei todellakaan anna mitään positiivisia suihkuelämyksiä. Ei mielestäni ole kyllä kuivattanut ihoa, mutta on muutenkin niin vesimäinen että olisi ihme jos kuivattaisi. Luomuprosentti jää hyvin pieneksi.

Vartalovoide, 2,95€, 300 ml, 98% luonnollisia ainesosia
Valmistaja lupaa luonnollisten ainesosien kosteuttavan intensiivisesti ja ihosta tulee pehmeä. Seetri sisältää paljon vitamiineja, mikro- ja makroelementtejä, omega-3:a ja antioksidantteja. Seetri auttaa palauttamaan luonnollisen kosteustasapainon, pehmentää ja ravitsee ihoa. Hunajauutteella on korkea biologinen arvo, joka normalisoi solujen aineenvaihduntaa, uudistaa ja tekee ihoata elastisemman.
Aqua, Cetearyl Alcohol, Octyldodecanol, Glyceryl Stearate, Butyrospermum Parkii Butter, Hydrogenated Starch Hydrolysate, Glycerin, Coco-Caprylate/Caprate, Caprylic/Capric Triglyceride, Thuja Occidentalis Extract*, Mel*, Tocopherol, Cedrus Deodara Wood Oil, Xanthan Gum, Citric Acid, Sodium Stearoyl Glutamate, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Benzyl Alcohol, Dehydroacetic Acid, CI 77492

Vesi, setyylialkoholi on rasva-alkoholi, joka paksuntaa voidetta ja on apuemulgoija, levittyvyyttä helpottava ainesosa, glyseriinistä ja stariinihaposta eristetty ainesosa, joka on apuemulgoija ja sillä myös säädellään voiteen paksuutta, karitevoi, humektantti, glyseriini, joka myöskin on humektantti, levittyvyyttä parantava ainesosa, tuijauute, jota kutsutaan myös valkoiseksi seetriksi, kukkaishunajasta uutettu ainesosa, E-vitamiini, Seetriöljy, ksantaanikumi (geelinmuodostaja, apuemulgoija), sitruunahappo, emulgointiaine, säilöntäaine, säilöntäaine, bentsyylialkoholi (säilöntäaine), säilöntäaine, rautaoksidi.

Miten lupaus kohtaa todellisuuden?

Voide tosiaan kosteuttaa ja on paksuhkoa. Levitettäessä jää pyörimään valkoisena iholle, mikä ei sinänsä ole ihme kun valmisteen jo toinen ainesosa on setyylialkoholi. Kuitenkin kun se on imeytynyt, iholla on kosteutettu tunne.  Sinänsä ihan käypä tuote ihon kosteutukseen, koska se kyllä tekee sen eikä iho kutise tai ole kuiva suihkun jälkeen. Kosteuttaa mielestäni paremmin kun jotkut tuplahintaiset markettisisaruksensa. Tosin eron kyllä huomaa jos on koskaan käyttänyt ravintosisällöltään arvokkaampia ja enemmän öljyjä ja vähemmän täyteaineita sisältäviä luonnonkosmetiikan vartalovoiteita. Ne kosteuttavat pitkäkestoisemmin ja kosteus tuntuu ulottuvan syvemmälle ihoon. Tuoksu jakaa mielipiteitä. Itse pidän maanläheisestä seetrin tuoksusta. Vartalovoidetta valmistetaan aprikoosiöljyversiona, mutta en ole nähnyt sitä Suomessa enkä löytänyt esim. Prisman verkkokaupasta. Täyteaineita on käytetty suht paljon ja luomuprosentti on alhainen. Voin ostaa toistekin, syksyllä kun siirryn opiskelijabudjetille ja voiteen kosteutusteho ei suinkaan ole huonoimmasta päästä.

Kokeilin siis yhtä käypää tuotetta, yhtä mielestäni huonoa ja yhtä käyttökelpoista, vaikka toki parempiakin löytyy. Pakkausten ulkonäkö on luotaan työntävä ainakin itselleni. Mummo Gertrude-sarja on tosiaan tehty  ulkonäöltään mummomaiseksi ja raikkaampi ilme olisi ehdottomasti miellyttävämpi. Toki pakkausta tärkeämpi on sisältö mutta esteetikkona ihailen mielummin pakkauksia kuin piilottelen niitä. Kauneimmat ja parhaimmat ovat esillä yöpöydälläni, jolloin niihin tulee tartuttua herkemmin, mutta nämä ovat kyllä laatikoissa, paitsi suihkugeeliä ei tietenkään voi piilotella kylpyhuoneessa.

Tämä on ollut kuitenkin ihan hyödyllinen testi saako halvalla hyvää. Tässä tapauksessa tuli huti, mutta käyttökelpoistakin löytyi. Halvalla ei tosiaan saa hyvää, se kostautuu täyteaineina ja aitojen öljyjen puuttumisena sekä alhaisina luomuprosentteina.

Oma Gertruden sivuilla onkin reseptejä, miten tuotteisiin lisää mm. öljyjä tai uutteita ja saa niistä paremman tehon. Aika yllättävää mutta lienee tarpeellista. Linkin resepteihin löydät tästä.

Oletko jo kokeillut sarjaa ja mitkä ovat kokemukset?

Tosiaan syksyllä minusta tulee opiskelija. On tarkoitus valmistua yhteisöpedagokiksi suuntautumisena työyhteisön kehittäjä. Viimeisessä työtapaturmassa olkapää meni jo toisen kerran ja oli aika vaihtaa ammattia. Edellisessä ei enää pärjää tapaturman vuoksi. Muutos on erittäin tervetullut, koska tämä ammatti on ehdottomasti enemmän kaltaiseni kuin edellinen, joka ei koskaan tuntunut omimmalta alalta. Katsotaan miten kosmetiikkavalinnat muuttuvat tulojen romahtamisen myötä :/

8 kommenttia

  1. MaittaLy-blogissa kehuttiin sarjan kasvojenputsaria. Jäi vähän kiinnostamaan joten katselen seuraavalla Prisman reissulla tätä sarjaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän S-marketissa ei ollut sitä niin en ole voinut kokeilla. Muutenkin kun en pääse Prismaan kun asun lähellä keskustaa ja ne ovat aina kaupungin laitamilla. Tai no, pääsisin mutta vaatii hieman enemmän viitseliäisyyttä. Ehkäpä joskus vielä törmään muihinkin tuotteisiin. Hiusjuttuja en aio kokeilla. Onkohan näitä muissa kuin S-ryhmän kaupoissa?

      Poista
    2. Kävi ilmi että meni purkit sekaisin ja sarjassa ei ole kasvoputsaria :)

      Poista
  2. Ihan huippua nuo incien "suomennokset". En ole juurikaan perehtynyt incien maailmaan, mutta nämä selitykset luin huolella. Muutenkin hyvä postaus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Aloin perehtyä inceihin kun tein ja joskus vieläkin teen itse kosmetiikkaa ja tutustuin sitä kautta ainesosiin. Sitten kun osoittautui että olen allerginen linaloolille ja limonenelle, oli pakko alkaa syynäämään incejä. Etenkin jos tilaa jotain netistä, näitä lain mukaan merkittyjä allergeeneja ei ole aina lisätty tuotekuvaukseen, joten on hyvä tietää missä aineissa niitä esiintyy. Lopuksi alkoi vaan kiinnostamaan kaikki mitä en tiedä. Edelleen on hyvin paljon oppimista mutta itseäni tämä kiinnostaa ja antaa paljon kun esim. harkitsee tuotteen ostamista. Ainesosista usein näkee korreloiko laatu hintaa. Aina ei mutta joskus etenkin joissakin hieman kalliimmissa merkeissä hinta ei ole perusteltu ja joskus taas keskihintaisessa saattaa olla aivan loistavat ainesosat.

      Poista
  3. Mm. Vesi, savi, turve, hunaja, mehiläisvaha, ovat niitä joista osa siitä 95%/97% jää ulkopuolelle. Ja tietenkin osa säilöntäaineista.

    Vertaa mm. luomukosmetiikkaan.

    T. LuonnonkosmetiikkaWithDeli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä on kasviöljyjä sen verran vähän ja jokunen kasviuute, että luomuprosentti jää väkisinkin alhaalle. Vartalovoiteen shea ei edes ole luomua.Luomu vaan mielestäni on iso osa sertifioitua kosmetiikkaa. Suihkugeeleissä on aina alhaisempi %. Kaikkea ei kuitenkaan voi saada kun näillä hinnoilla mennään. Ja on hyvä että on olemassa halpaa luonnokosmetiikkaa, jolloin tavanomaisten tuotteiden käyttäjien kynnys kokeilla luonnonkosmetiikkaa madaltuu. Kuitenkin paria tuotetta on ihan kiva käyttää ja vartalovoide tuntuu yllättävän täyteläiseltä. Suihkugeeli on se joka jäi kaivertamaan. Ei iskenyt millään tasolla. Hunaja tuossa vartalovoiteessa oli muuten merkitty luomuksi.

      Poista
  4. Minä taas ihastuin tähän sarjaan! Työttömän ja opiskelijan taloudessa ei ole aina varaa ostaa luomuinta. Toki itsekin mieluummin suosisin tuotteitta joissa olisi korkea luomuprosentti, mutta nyt kun on vähän tiukempi budjetti sarjan tuotteet sopii meidän talouteen passelisti.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3