keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Vinkkejä Juhannussaunaan-luonnonkosmetiikkaa ja itse kerättyjä kasveja

Se olisi Juhannus ja tyypilliset juhannuskelit. Helteitä ei todella ole tiedossa, joten juhannussauna on hyvin mukava ja lämmin osa juhannusta ja ihana tilaisuus rentoutua sekä hoitaa itseään.


Itse aion valmistautua juhannussaunaan keräämällä kasveja samalla kun teen vihdan. Minulle se on vihta, ei vasta. Tästä voidaan varmaan keskustella paljonkin ja itse asiassa sana vihta esiintyy kielessämme jo vuonna 1702. Jos haluat lukea vihta vs vasta ja historiaa, tässä linkki josta selviää lisää.

Meillä on perinteinen puusauna mökillä ja tulen sytyttäminen ja ruokkiminen on sitten ihanaa. Se tuoksu ja fiilis on jotain ihan omaansa. Peseytyminen tapahtuu vatien avulla ja kuuma vesi lämmitetään omalla tulipesällä. Ei siis modernia suihkua.


Ensin tietenkin kastelen ja pesen koko kropan ennen saunaan menoa. Essen kuuri on vielä muutaman viikon päässä kolmesta kuukaudesta, joka on hoidon minimimäärä ja meikit poistan Sensitive Cleanserilla. Luultavasti otan mökille pullosta pikkupurkkiin muutaman pumppauksen verran puhdistusainetta, jotta ei tarvitse raahata koko 200ml:n lasipulloa mökille. Tai sitten voi olla että lähden mökille täysin ilman kasvomeikkiä. Saunaan laitan kasvoille Evolven Radiant Glow Mask:in. Laitan isosta purkista sopivan annoksen tähän matkakoon tyhjään ja putsattuun purkkiin. 
Saunassa aion liottaa vihtaa löylyvedessä ja heitellä löylyt.


Aion ottaa saunaan toisen vadin jalkakylpyä varten. Kylpyveteen liotan Cime:n Magnificent Mandarin aromaterapeuttisia ruususuolakuorinta- ja kylpyrakeita. Voi kun voisin lähettää teille tuoksua. Avasin juuri purkin kuvausta varten ja tuoksu leijuu ihanasti vielä tuoksumuistoissani. Aion lorauttaa jalkakylpyveteen myös öljyä, joko tätä Cimen kuivaöljyä tai manteli- tai muuta öljyä. Pihalta aion kerätä piharatamoa, poimulehteä, kuusenkerkkiä ja siankärsämöä, jotka silppuan jalkakylpyveteen. Tuoreita kasveja voi laittaa n. 1 1/2 dl/litraan vettä.  Otan myös mukaan kuvissa näkyviä kuivattuja kehäkukanlehtiä jalkakylpyä varten. Mikäli sinulla ei ole Cimen suolaa, voit käyttää jodioimatonta suolaa tai Epsomin suolaa ja mukaan voi lisätä eteerisiä öljyjä halutessaan.

Hyvän vihdonnan jälkeen kun löylynsietokyky ei enää kestä, siirryn pesupuolelle ja jätän vihdan löylykiuluun hautumaan. On aika raspata jalat kunnolla ja kuoria kasvot. Radiant Glow Mask:issa on mukana kuorintarakeet, joten ne ovat jo valmiiksi kasvoilla.


Hiukset pesen Evolven matkakokoisella Superfood Shine Sampoolla, joka on hyvä ja ravitseva shampoo. Hoitoaineeksi valikoituu tämä Madaran erittäin tehokas Nourish and Repair-hoitoaine. Se on jo niin lopussa että toivon ettei pakkausta enää tarvitse tuoda kotiin (tosin roskat tuomme aina takaisin lajiteltavaksi Helsinkiin, biojäte jää kompostiin). Hoitoaineessa on nähtävissä kissan hampaanjäljet, arvaan kyllä hyvin kumpi on kyseessä. Toinen nimittäin on luonteeltaan varsinainen järsijä. Viimeisen hiusten huuhtelun teen löylyvedellä, jossa vihta on lionnut. Koivu tekee hyvää hiuksille.


Vartalon pesuun sopii hyvin matkakokoinen Dr Bonnersin Castille-saippua, joka itselläni on ruusuntuoksuisena matkakokona. Se soveltuu reissussa myös mukavasti käsien pesuun. Levitän ja vaahdotan Ecotoolsin pesukintaalla, jolloin pintaverenkierto saa lisähuutia.

Vartalon aion kuoria Cime:n kuivaöljyllä, johon sekoitan suolarakeita. Sillä on ihana kuoria aivan kaikkialta (paitsi kasvoilta) ja iho jää pehmeäksi, eikä enää edes tarvitse lisäkosteutusta saunan jälkeen.

Pesujen ja kuivauksen jälkeen on kasvojen kosteutuksen aika.


Ensimmäinen askel on Essen rooibos-pitoinen Toner-kasvovesi. Poikkean tavallisesta ihonhoitorutiinista hieman, jotta saan kevyemmän laukun mukaan eli loppu kasvojen hoito tapahtuu Evolven matkakokoisella Hyaluronihapposeerumilla ja Essen Sensitive seerumilla.


Ja koska viime viikonloppuna tuli esimakua hyttysistä ja sai todeta että niitä on valtavasti, on mukaan pakattava sitronellan eteeristä öljyä öttiäisiä karkoittamaan. Sekoitan sitä Cimen kuivaöljyyn tai porkkanaiuuteöljyyn, jota laitan potentiaalisiin hyttystenpuremapaikkoihin.


Cime:n ensiapuvoide 29° n -81° e on myös ehdoton juhannustuote. Ensinnäkin sillä on ihana voidella jalat saunan jälkeen ja saada viilentävä tunne sekä  jos hyttyset pääsevät pistämään, voide on nimensä mukaisesti ensiapuvoide lähes kaikkeen, esim. hyönteisten pistoihin. Tai jos vaikka selkä jumittaa perennapenkin kitkemisen jälkeen, voide auttaa. Tuotteen vuoriston karaistuneet ja ravinnerikkaat yrtit todella auttavat vaivaan kuin vaivaan.


Otan mukaan myös oliivi- ja rypsiluomuöljyihin uuttamaani porkkanaöljyä, johon voi tarpeen tullen lisäillä sitronellaa tai jos kasvot tuntuvat tarvitsevan lisäkosteutusta, porkkanan ja öljyjen yhdistelmä on ravintorikas kosteuttaja.

Saunan jälkeen alkaa We Love the Planet:in soodattoman ja hajustamattoman deodorantin kokeilu. Odotan tätä mielenkiinnolla. Täysin tuoksuton tuote ei ole vaan siinä on mukava makeahko ja luonnollinen tuoksu raaka-aineista. Jotenkin olen aivan ihastunut tähän metallipurnukkaan...


Muuta pakollista pakattavaa on aurinkovoiteet, vaikka kovin aurinkoista keliä ei ole luvassa.


Viime viikonloppuna keräsin mökiltä poimulehtiä, voikukkia, piharatamoa, kuusenkerkkiä ja paperikassillisen nokkosta. Kuusenkerkät pakastin ja niitä kerätessä täytyy muistaa että on oltava maanomistajan lupa. Nämä kuuset kuuluvat tontillemme. Nokkoset huuhdoin ja kuivatan niitä edelleenkin. Tarkoitus on syödä ne. Niistä saa rautaa ja vitamiineja. Voikukat uutan öljyyn , samoin piharatamon ja poimulehdet. Näistä voi sitten tehdä voiteita tai kun osan säästää kuivattuna, niistä voi tehdä voiteiden vesipohjia niin että yrtit hauduttaa voiteessa käytettävässä nesteessä. Näköjään aika meni pian. Nimittäin tuntuu ettei ole kauaa kun viime kesänä keräsin kasveja.

Tänään kuvausalustana toimi uudehko hamam-pyyhkeeni.


Koko on ihanteellinen eli 180 x 90 cm, joten se on kätevä pyyhe, johon voi oikein kääriytyä, käyttää picnic-alustana tai matkalla aurinkotuolin alustana. Materiaali on ohutta ja menee pieneen tilaan. Pyyhe on 100% puuvillaa ja oikein mukava sekä imukykyinen. Taisin hurahtaa tähän(kin) juttuun.

Toivottelen siis kaikille hyvää Juhannusta! Omani menee rauhallisissa merkeissä ja luonnon ääressä. Nauttikaa ja pitäkää itsestänne huolta! Ja sinkut muistavat laittaa tyynynsä alle yhdeksästä heinästä sidotun seppeleen, niin näkee unessa tulevan puolisonsa ;)

Mitkä ovat teidän juhannussaunatuotteitanne?

Käy tykkäämässä blogini uudesta Facebook-sivusta ja sitä kautta voit myös seurata päivityksiä. Linkki tässä!Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3